Hírlevél
Visszahívást Kérek



Ajánlatot Kérek

Jelentkezés

Partnereink






 

Az új év kezdetével menetrendszerűen változtak a foglalkoztatáshoz kapcsolódó szabályok is. A Kulcs Soft Nyrt szervezésében megrendezésre kerülő Kulcs-Bér Szakmai Napokon Eichardt Edit és Pataki Eszter munkaügyi szakértők a változásokról, míg  a BDO Magyarország részéről Muhoray Beáta és Máriás Attila munkaügyi tanácsadók a munkaidőkeretes foglalkoztatásról tartanak előadást.

További információ és jelentkezés itt >>>

 
 

A gyed extra januári bevezetése lehetővé teszi az egy évnél idősebb kisgyermeket nevelő anyukák számára, hogy a gyed mellett is újra munkába állhassanak. Ennek azonban komoly feltétele az is, hogy a munkába álló szülő a kisgyermek napközbeni ellátására is megoldást találjon. A bölcsődei férőhelyek bővítése mellett a jövőben erre különösen a munkarendhez igazodó ellátást kínáló munkahelyi családi napközik elterjedése kínálhat megoldást. A BDO a közelmúltban e célra elnyert TÁMOP támogatásból hét, 6 hónap és 3 év közötti életkorú gyermek ellátását biztosító családi napközit alakított ki irodaházában.

 
 

A BDO Magyarország szervezésében 2013. november 13-án kerül megrendezésre az első MUNKAIDŐ EXPO, melyen Dr. Pál Lajos, Dr. Fodor T. Gábor, Dr. Bérdi András előadása mellett kiállítói előadást tart a Jantar Hungary-től Rádi Róbert az általuk fejlesztett rugalmas munkaidő nyilvántartási rendszer működéséről, továbbá Nagy József az L-Soft Zrt-től, az általuk fejlesztett Piramis rendszer beosztás tervező funkciójáról.

A rendezvény kiállítóival a munkaidő expo ideje alatt folyamatosan lehet konzultálni az általuk fejlesztett munkaidő gazdálkodást támogató alkalmazás, szolgáltatás jellemzőiről, működtetéséről. Még lehet jelentkezni a rendezvényre, ide kattintva!

 

 
 

A BDO Magyarország legutóbbi HR hírlevelében megjelent írás azt az öt legfontosabb dolgot mutatja be, mellyel a bérszámfejtőnek a munkaidőkeret alapján alkalmazott egyenlőtlen munkaidő beosztás elszámolása kapcsán tisztában kell lennie.

A cikk ide kattintva olvasható: http://bdo.hu/publikaciok/hirlevelek/5-dolog-amivel-berszamfejtonek-munkaidokeret-elszamolasa-kapcsan-tisztaban

 
 

Már működik a www.munkaidokeretkalauz.hu weboldal, amely a MUNKAIDŐKERET KALAUZ c. szakkönyv hivatalos oldala, ahol az ajánlások mellett bele lehet lapozni a nemrég megjelent könyvbe. A könyv kereskedelmi forgalomban nem kapható, kizárólag a BDO Magyarországtól rendelhető meg.

 
 

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, az idei évben mi is ott leszünk a Personal Hungary-n, melynek megrendezésére 2013. október 9-10-én kerül sor. A rendezvényen a BDO Magyarország a Kulcs-Soft-tal közös pavilonban ingyenes munkaügyi tanácsadást szervez, melyre előzetesen az attila.marias@bdo.hu email címen lehet regisztrálni. A Personal Hungary programjairól az ExpoSpecial 2013 c. kiadványból lehet tájékozódni.

ExpoSpecial2013 letöltése >>>

 
 

Az elmúlt hónapokban egy munkaidőkeretről szóló könyvön dolgoztunk, melyen az utolsó javítások, korrekciók két hete megtörténtek, a könyvön jelenleg már a nyomda dolgozik. A könyv kiadója a BDO Magyarország, szakmai lektor Dr. Pál Lajos.

A könyv stílusa eltér a jelenlegi munkajogi szakkönyvek stílusától, elméleti fejtegetések helyett a munkaidőkeret alapján elrendelt egyenlőtlen munkaidő beosztás gyakorlati szabályait mutatja be példákkal, példaszámításokkal. A könyv 1000 példányban jelenik meg, 244 oldalon 9 infografikát, 5 összehasonlító táblát és további 30 egyéb ábrát tartalmaz.

A kézirat lezárásának időpontja 2013. július 30., vagyis a könyv a munka törvénykönyve legutóbbi, 2013. augusztus 1-től hatályba lépett változásainak feldolgozásával készült.

2013. október 10-ig elkészül a könyvhöz tartozó önálló weboldal is (http://www.munkaidokeretkalauz.hu), melyen keresztül online leadható a rendelési igény.

A weboldal elkészültéig a +36-1-235-30-10 telefonszámon rendelhető meg a könyv.

 
 

A múlt hét pénteken megjelent 33/2013. (VIII.30.) NGM rendelet alapján elkészítettük a jövő évi munkaidő naptárunkat, melyet az alábbi linkre kattintva lehet letölteni:

 

MUNKAIDŐ NAPTÁR 2014 letöltés itt >>>

 
 

A BDO Magyarország szervezésében 2013. november 13-án kerül megrendezésre a MUNKAIDŐ EXPO 2013. c. rendezvény,  mely kifejezetten a munkaidő, pihenőidő témájára épül, fókuszálva a munkaidőkeret, munkaidő nyilvántartás és az elszámolási időszak új szabályaira. A rendezvény előadói lesznek - többek között - DR. PÁL LAJOS (Pál és Kozma Ügyvédi Iroda, munkajogász), DR. BÉRDI ANDRÁS (Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv, igazgató), DR. FODOR. T. GÁBOR (dr. Fodor T. Gábor & Partnerei, munkajogász), MÁRIÁS ATTILA (tanácsadó, BDO Magyarország). Részletek hamarosan!

 
 

2013. október 9-10-én kerül megrendezésre a budapesti SYMA csarnokban a Personal Hungary, melyen az idei évben a BDO Magyarország személyzeti tanácsadás üzletága a Kulcs-Soft-tal közös standon vesz részt. A rendezvényről, annak kiemelt programjairól ide kattintva lehet tájékozódni.

 
 

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter előterjesztésében 2013. május 17-én a Parlament tárgysorozatba vette T/11208 számon az egyes törvényeknek a távolléti díj számításával és a közpénzek szabályozásával összefüggő módosításáról szóló tövényjavaslatot. A módosított rendelkezések várhatóan 2013. július 1-től lépnek hatályba.

A törvényjavaslat és az indoklás letölthető itt >>>

 
 

Az új Mt. alapján az egyenlőtlen munkaidő beosztás alapján történő foglalkoztatás munkaidőkeret, vagy elszámolási időszak alkalmazásával biztosítható. A munkaidőkeret intézménye már régóta ismert és alkalmazott eszköze a munkáltatóknak, népszerűsége a válaszokból is elsőre kitűnik. A válaszadók 80%-a alkalmaz munkaidőkeretet, a többség a gazdasági válságtól függetlenül, tehát azt megelőzően is alkalmazott keretet.

Persze a válaszokból az is jól látszik, hogy minden 10-ik vezető munkáltató a gazdasági válsághoz kapcsolódóan vezetett vagy épp vezet be munkaidőkeretet, a rugalmas foglalkoztatás vagy a rendkívüli munkavégzéshez kapcsolódó pótlékok optimalizálása érdekében. Az egyéb okot megjelölő munkáltatók többsége is a szezonálisan változó munkamennyiség és a termelés ingadozása miatt alkalmaznak egyenlőtlen munkaidő beosztást és így munkaidőkeretet.

A felmérés megállapításaiank főbb megállapításait 2013. április 9-én a BDO Akadémia regisztrációhoz kötött, de ingyenes HR üzleti reggelijén mutatjuk be az érdeklődőknek.

2013. április 17-én - szintén a BDO Akadémia szervezésében - a munkaidőkeret és elszámolási időszakról szóló munkaügyi szeminárium kerül megrendezésre, melyen meghívott előadónk dr. Pál Lajos lesz.


RÉSZLETEK ÉS REGISZTRÁCIÓ itt >>>

 
 

A BDO Magyarország MUNKAÜGYI HELYZETKÉP TOP 500 c. felmérésben vizsgáltuk, hogy a vezető hazai vállalatok szerint az új szabályozás vajon mennyiben járul hozzá új munkahelyek létrejöttéhez. A válaszokból egyértelműen látszik, hogy a kutatásban részt vevők többsége egyértelműen nem tervezi az elkövetkező időszakban a létszám bővítését, ugyanakkor abból a 33%-ból, mely nyilatkozata szerint új munkahelyeket hoz létre, mindösszesen csak minden 10-ik munkáltató nyilatkozott úgy, hogy ok okozati összefüggés van a létszám bővítése és az új munkajogi szabályozás között. 

 

A Kormány által 2011 nyarán nyilvánosságra hozott a „Széll Kálmán Terv” keretében készített „Magyar Munka Terv” című dokumentumban a foglalkoztatási viszonyok átalakítását tűzte ki célul, elsősorban a foglalkoztatás növelése érdekében. A „Magyar Munka Terv” új munka törvénykönyv elkészítését rögzítette és meghatározta az új munkajogi szabályozás célkitűzéseit. A kirívóan alacsony hazai foglalkoztatási szint okai között - az élőmunka magas terhei mellett – a rugalmatlan, a foglalkoztatás munkáltatói kockázatát növelő merev szabályozást jelölte meg, melynek kiküszöbölésére az atipikus foglalkoztatási formák, a foglalkoztatás rugalmasságát elősegítő szabályozást, egyszerűbb munkaviszony megszüntetési módokat és a kárfelelősség újraszabályozását rögzítette.

A felmérés megállapításaiank főbb megállapításait 2013. április 9-én a BDO Akadémia regisztrációhoz kötött, de ingyenes HR üzleti reggelijén mutatjuk be az érdeklődőknek.


RÉSZLETEK ÉS REGISZTRÁCIÓ itt >>>

 
 

Lezárult a BDO Magyarország MUNKAÜGYI HELYZETKÉP TOP 500 c. felmérése, melyet a vezető hazai munkáltatók körében végeztünk a kritikus december, január hónapokban. Szeretném megköszönni annak 100 HR és gazdasági vezetőnek, HR munkatársnak, aki részt vett a felmérésben, hogy válaszaival segítette munkánkat. A kutatás megállapításainak főbb sarokpontjait a sajtóban és az általunk írt blogokon ismertetjük, továbbá 2013. április 9-én a BDO Akadémia regisztrációhoz kötött, de ingyenes HR üzleti reggelijén mutatjuk be az érdeklődőknek.


RÉSZLETEK ÉS REGISZTRÁCIÓ itt >>>

 
Munkaügyi segédlet
Sajtómegjelenések
Publikációk
Figyelemfelhívás

NAV ellenőrzési irányelvei (2011)

Részletek >>

 

Változik a FEOR jövőre (2011)

 

Részletek >>>

 

OMMF ellenőrzési irányelvei (2010)

Részletek >>>

 

APEH ellenőrzési irányelvei (2010)

külön kiemelve a foglalkoztatásra vonatkozó ellenőrzési területek

Részletek >>

 

Kapcsolat

BDO Magyarország HR Kft.
1103 Budapest, Kőér u. 2/A.
adószám: 14090358-4-42
telefon: 06-1-235-30-10
 
Máriás Attila
vezető munkaügyi tanácsadó
attila.marias@bdo.hu
 
Jamniczky Andrea
HR partner, ügyvezető
andrea.jamniczky@bdo.hu