Hírlevél
Visszahívást Kérek



Ajánlatot Kérek

Jelentkezés

Partnereink






EMMA - Névnapi köszöntés helyett

Mivel április 19. EMMA névnap, ezért a mai napon gondoltuk az Emmák köszöntése mellett, megemlékezünk az Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis - ismertebb nevén EMMA - rendszerről. A nevezetes nap okán gyűjtöttük össze azokat az információkat, melyek ma is aktuálisak.


Sokan azt hiszik, az EMMA megszünt, pedig nem...

Bár 2006-tól a biztosítási jogviszony bejelentésével kapcsolatos adatszolgáltatás "egykapus", melyet az adóhatóság felé kell teljesíteni, azonban téved az, aki azt hiszi, hogy az EMMA, vagyis az Egységes Magyat Munkaügyi Adatbázis megszünt.

A munkaügyi felügyelők minden egyes munkaügyi ellenőrzés során a mai napig kötelesek lekérdezni a cég munkavállalóinak bejelentéseit a rendszerből

A munkaügyi felügyelők a munkaügyi ellenőrzések során lekérik a munkavállalók be és "ki" jelentésével kapcsolatos adatokat. A rendszer dátum, óra, perc pontossággal mutatja, hogy a munkaviszony kezdetéhez képest a bejelentés megtételének mi volt az időpontja.

A hatályos foglalkoztatási szabályok szerint a munkaszerződés megkötését követően, de még a munkába állást megelőzően a foglalkoztató köteles eleget tenni bejelentési kötelezettségének.

Vagyis a munkaügyi adatbázis adataiból látszik, ha egy munkavállaló bejelentése késedelmesen történt meg a foglalkoztató által.

Persze hiába működik, az egyszerűsített foglalkoztatás keretében munkát végzők nem látszanak a rendszerben

A munkaszerződéses munkavállalók jogviszonyának kontrollja a gyakorlatban nem okoz különösebb gondot a munkaügyi felügyelőknek, hiszen hozzáférnek ahhoz az állami munkaügyi adatbázishoz, amelyben a bejelentések ellenőrizhetők. Emellett a helyszíni ellenőrzések során is egyértelműen bizonyítható, hogy készült-e írásos munkaszerződés, vagy sem. Jelenleg az egyszerűsített foglalkoztatás keretében történő jogviszony bejelentését a munkaügyi felügyelők nem képesek ilyen könnyen ellenőrizni. Egyelőre ugyanis nincs a munkaügyi felügyelők által hozzáférhető kiépített rendszer, ezért a munkaügyi felügyelőségnek minden egyes helyszíni ellenőrzést követően belföldi jogsegély keretében – hivatalos formában – kell adatot kérnie az NAV-tól , hogy az ellenőrzött foglalkoztató vajon eleget tett-e bejelentési kötelezettségének.

Vissza
2011. április 19. @ 20:01:51
Hozzászólások: 2

2011. május 04. @ 21:02:54

scud
(Vendég)

Tisztelt Szerző!

 

nem értek egyet azzal, hogy nem szűnt meg az EMMA. ismer olyan jogszabályt, ami ezt alátámasztja?

 

ha a NAV-hoz kell egykapus rendszerben bejelenteni a munkaviszony adatait, akkor a felügyelők nyilván abból a rendszerből kérik le az adatokat, és nem az EMMA-ból.

2011. május 04. @ 22:39:43

Kedves Scud!

Köszönjük, hogy olvassa blogunkat.

Az írás lényege pontosan az, hogy bár a bejelentések megtétele az APEH felé történik, az EMMA, mint az Állami Foglalkoztatási Szolgálat által működtetett belső rendszer továbbra is működik, melyhez a munkaügyi felügyelőknek hozzáférésük van, és ez alapján ellenőrzik a munkaviszonyban foglalkoztatottak bejelentését.

Az OMMF munkatársainak nincs NAV nyilvántartáshoz hozzáférésük, az EMMA rendszer a NAV adatai alapján működik és a helyzet az, hogy csak ehhez van a munkaügyi felügyelőknek hozzáférésük.

Ez egy olyan különös helyzet, melyről viszonylag kevesen tudnak, ezért gondoltuk, hogy érdekes lehet a témáról egy bejegyzés a munkaügyi blogon...

Új hozzászólás

* Név:

* Szöveg:

* Szó hitelesítés:
Hitelesítéseképpen írd be a képen látható karaktersort a szövegmezőbe.
(Figyelj a kis és nagybetűkre!)

image



* A csillaggal jelölt adatok kitöltése kötelező.
Munkaügyi segédlet
Sajtómegjelenések
Publikációk
Figyelemfelhívás

NAV ellenőrzési irányelvei (2011)

Részletek >>

 

Változik a FEOR jövőre (2011)

 

Részletek >>>

 

OMMF ellenőrzési irányelvei (2010)

Részletek >>>

 

APEH ellenőrzési irányelvei (2010)

külön kiemelve a foglalkoztatásra vonatkozó ellenőrzési területek

Részletek >>

 

Kapcsolat

BDO Magyarország HR Kft.
1103 Budapest, Kőér u. 2/A.
adószám: 14090358-4-42
telefon: 06-1-235-30-10
 
Máriás Attila
vezető munkaügyi tanácsadó
attila.marias@bdo.hu
 
Jamniczky Andrea
HR partner, ügyvezető
andrea.jamniczky@bdo.hu