Hírlevél
Visszahívást Kérek



Ajánlatot Kérek

Jelentkezés

Partnereink






Adóbevallás: még három lehetőség van

Az önadózás mellett bizonyos feltételekkel adóhatósági közreműködéssel készülő egyszerűsített bevallást, vagy munkáltatói adómegállapítást is választhatunk. Utóbbi esetben azonban nem árt sietni. A tavalyi évvel kapcsolatos szja-bevallását a magánszemély háromféleképpen teljesítheti. Alapesetben saját maga által elkészített bevallással (önadózással), de dönthet valaki úgy is, hogy kötelezettségének munkáltatói adómegállapítás során, vagy az állami adóhatósági közreműködésével az ún. egyszerűsített adóbevallás keretében tesz eleget. Az ezévi jövedelmek 2012-es bevallására már egy negyedik lehetőség is lesz - hívta fel a Privátbankár.hu figyelmét Hajnal Péter, a  BDO Magyarország Könyvelő és Bérszámfejtő Kft. partnere. Ez a lehetőség az adónyilatkozat lesz, de ez még a 2010. évi jövedelmek vonatkozásában nem elérhető. Emellett különös esetekben sor kerülhet az adó adóhatóság általi soron kívüli megállapítására is (például ha az adózó az országot külföldi letelepedés szándékával elhagyja, vagy elhalálozik). Ilyenkor az adóhatóság határozattal állapítja meg az adót - tette hozzá Hajnal Péter.


Az önadózási formát bárki választhatja, bizonyos esetekben ráadásul kizárólag így adhatunk számot az előző évi jövedelmekről. Ebben az esetben a 1053-as bevallást kell kitölteni és beküldeni. A postán érkezett, vagy NAV ügyfélszolgálaton beszerzett formanyomtatványt kitöltést és aláírást követően személyesen, a NAV ügyfélszolgálaton lehet átadni, vagy postai úton lehet visszaküldeni. Előbbi esetben átadás-átvételi igazolást célszerű kitölteni, utóbbi esetben pedig ne feledkezzünk meg a levelet tértivevénnyel, vagy legalább ajánlott formában feladni.

A számítógépen nyomtatványkitöltő programmal kitöltött nyomtatványt az ügyfélkapus regisztrációval rendelkezők elektronikus úton is beküldhetik, vagy kinyomtatás és aláírás után azt a már említett módokon lehet az adóhatóság felé a bevallást eljuttatni. Önadózás esetén a bevallást egyéni vállalkozónak és áfafizetésre kötelezett magánszemélynek február 25-éig, egyéb magánszemélyeknek pedig május 20-áig kell elküldeniük - hívja fel rá a figyelmet a BDO Magyarország partnere.

A munkáltatói adómegállapítás feltétele, hogy a munkáltató vállalja az adóbevallás elkészítését. A bevallási munka átvállalása tehát a munkaadó számára nem kötelező, mindazonáltal, ha nem vállalja, erről, illetve az egyéb bevallási lehetőségekkel kapcsolatban tájékoztatási kötelezettsége van a munkavállaló felé. Ezt a bevallási módot január 31-éig a 10NY29 nyomtatványon az választhatja, aki kizárólag az adó elszámolását vállaló munkáltatótól szerzett olyan bevételt, amelyet egyébként önadózóként köteles lenne bevallani, vagy egymást követően fennálló munkaviszonya alapján szerzett jövedelmet és az előző munkáltató által kiállított adatlapokat átadja a munkáltatónak.

Amennyiben valaki a munkajövedelem mellett rendelkezik adóköteles tb, családtámogatási ellátásból, nyugdíjból, álláskeresési járadékból származó jövedelemmel, ez nem kizáró ok, de ezekről az igazolásokat március 20-áig át kell adnia a munkáltatónak. Szintén eddig a határidőig kell átadni a munkáltató részére az esetleges adókedvezményekről szóló, illetve korábbi munkáltatótól származó szóló igazolásokat. Ha a törvényi előírások miatt a munkáltató mégsem készítheti el az adóbevallást - bár a munkavállaló kérte és a munkáltató ezt el is vállalata - akkor április 30-áig küldi vissza a munkavállaló részére az átadott igazolásokat és 10NY29-es nyilatkozatot. A 10M29-es bevallást a munkáltató május 20-áig készíti el, erről a munkavállalónak igazolást ad át. Hajnal Péter hozzátette: az adóhatóság felé a bevallásokat elektronikus úton június 10-éig kell benyújtani.

Egyszerűsített adóbevallás kizárólag bizonyos típusú jövedelmek esetén jöhet szóba - jelezte a szakember. Ilyen például, ha valaki csak olyan jövedelmet szerzett, amely munkáltatótól, kifizetőtől származik, és abból a kifizető adóelőleget vont le, vagy ha ingó, ingatlan, vagyoni értékű jog átruházásából, ingatlan bérbeadásából, származott valakinek a jövedelme. Kizáró ok lehet többek közt, ha valaki külföldi illetőségű, vagy külföldről származó adóköteles jövedelmet szerzett, mezőgazdasági őstermelésből, árfolyamnyereségből származott jövedelme, vagy helytelen adóelőleg nyilatkozat miatt különbözeti adó fizetésére kötelezett, illetve  bevételével szemben tételes költségelszámolással költséget számol el. Az egyszerűsített bevallás érdekében február 15-éig kell a 1053NY nyilatkozatot kitöltve és aláírva az adóhatóságnak eljuttatni. A NAV április 30-áig készíti el a munkáltatók, kifizetők havi adatszolgáltatásai és a magánszemély nyilatkozata alapján a bevallás tervezetét.

Ezt a 1053E nyomtatványt kapja meg az adózó. Fontos tudni, hogy ha elektronikusan küldjük be a nyilatkozatot, vagy e-mail címet is megadunk a nyilatkozaton, akkor kizárólag elektronikus úton fogják megküldeni a bevallás tervezetet! A bevallás tervezetet a magánszemélynek ellenőriznie kell, azt szükség esetén módosíthatja, kiegészítheti, majd aláírás után május 20-áig kell benyújtania a már ismertett módok egyikén. Az adóhatóság az adózó esetleges javítása alapján ismét kiszámítja az adót, és erről június 20-áig értesítést küld az adózó részére. Ha a magánszemély nyilatkozik az adóhatóság felé, hogy az egyszerűsített adóbevallást választja, később még meggondolhatja magát, és ehelyett választhatja az önadózást, e tekintetben az elsőként megtett bevallás minősül bevallásnak - hangsúlyozta Hajnal Péter.

A bevallásokban szereplő adatok helyességért és teljeskörűségéért minden esetben az adózó felel, munkáltatói adómegállapítás esetén ugyanakkor a bevallással kapcsolatos felelősség a munkáltatót terheli. A szakember hozzátetette: a bevallás határidőben történő elküldéséért önadózás és egyszerűsített adóbevallás esetén az adózó felel, míg munkáltatói adómegállapítás esetén a munkáltató a felelős. Az adóbevallást adótanácsadó, adószakértő, okleveles adószakértő ellenjegyezheti, ezt a bevalláson jelezni kell. Ilyen esetben ha az ellenjegyzett adóbevallás hibás, a mulasztási bírságot az állami adóhatóság az ellenjegyző terhére állapítja meg.

Főszabályként az adókülönbözetet a bevallási határidőig kell megfizetni (február 25., illetve május 20.). A határidőn túli, késedelmes fizetés esetén késedelmi pótlékot kell fizetni. A befizetési kötelezettséget átutalással, sárga csekken, vagy bankkártyával lehet teljesíteni. Adóbevallásában pótlékmentes részletfizetést kérhet a nem egyéni vállalkozó, áfafizetésre nem kötelezett magánszemély, ha befizetendő adója a 100.000 Ft-ot nem haladja meg. Ez esetben a határidőt követő 4 hónapon keresztül havi egyenlő részletekben fizetheti meg az adókülönbözetet.

Az adóhatóság a visszatérítendő adót a bevallás beérkezésétől, vagy a javítás alapján módosított bevallásról szóló értesítés kézhezvételétől számított 30 napon belül utalja ki, a kiutalás időpontjában  fennálló köztartozás erejéig ugyanakkor visszatarthatja a kiutalást. Ha valamilyen ok miatt az adóvisszatérítést határidőn túl utalja ki az adóhatóság, a késedelem idejére az adózó részére a késedelmi pótlékkal azonos mértékű kamatot fizet.

Munkáltatói adómegállapítás esetén az adókülönbözetet a munkáltató vallja be, és a legközelebbi bérkifizetéskor elszámol a dolgozóval: levonja vagy visszafizeti a különbözetet, legkésőbb június 20-áig. Ha az adókülönbözet ily módon nem rendezhető, akkor a levonást további 2 hónapon keresztül kell folytatni. Ha még így is marad különbözet, vagy munkahelyváltás miatt meghiúsul a levonás, akkor 15 napon belül a munkáltató értesíti a NAV-ot, aki intézkedik az adókülönbözet beszedéséről.

Vissza
2011. január 25. @ 20:45:58
Hozzászólások: 0

Új hozzászólás

* Név:

* Szöveg:

* Szó hitelesítés:
Hitelesítéseképpen írd be a képen látható karaktersort a szövegmezőbe.
(Figyelj a kis és nagybetűkre!)

image



* A csillaggal jelölt adatok kitöltése kötelező.
Munkaügyi segédlet
Sajtómegjelenések
Publikációk
Figyelemfelhívás

NAV ellenőrzési irányelvei (2011)

Részletek >>

 

Változik a FEOR jövőre (2011)

 

Részletek >>>

 

OMMF ellenőrzési irányelvei (2010)

Részletek >>>

 

APEH ellenőrzési irányelvei (2010)

külön kiemelve a foglalkoztatásra vonatkozó ellenőrzési területek

Részletek >>

 

Kapcsolat

BDO Magyarország HR Kft.
1103 Budapest, Kőér u. 2/A.
adószám: 14090358-4-42
telefon: 06-1-235-30-10
 
Máriás Attila
vezető munkaügyi tanácsadó
attila.marias@bdo.hu
 
Jamniczky Andrea
HR partner, ügyvezető
andrea.jamniczky@bdo.hu