Hírlevél
Visszahívást Kérek



Ajánlatot Kérek

Jelentkezés

Partnereink






Alkotmánybíróság vs. "Iskola" szövetkezeti törvény (1-0)

Alkotmányellenes a szövetkezetkezeti törvény Országgyűlés által elfogadott módosítása, mert egyértelműen hátrányosabb szabályokat kíván visszamenőlegesen érvényesíteni. A módosítás lényegében kimondta volna, hogy nem minősül színlelt szerződéssel történő munkaerő kölcsönzésnek az iskolaszövetkezeti tag személyes közreműködése, ha a szövetkezet által harmadik személy részére nyújtott szolgáltatása teljesítése érdekében kerül sor a munkavégzésre.


A visszamenőleges életbe lépő hátrányosabb szabályok alapvetően az olyan munkajogi garanciák kizárását jelentették volna, mint az állásidőre járó munkabér, a fizetett szabadság, vagy a határozott idejű munkaviszony leghosszabb tartama.

 

A munkaerő kölcsönzéssel foglalkozó cégek legnagyobb örömére nem lépett hatályba az új szövetkezeti törvény, ugyanakkor tény, hogy az "iskola" szövetkezeti foglalkoztatás háza táján sok a kérdés, arról nem is beszélve, hogy az általános munkajogi szabályok gyakorlati alkalmazása igen távol áll a Munka Törvénykönyvében foglaltaktól.

 

Mindenképpen indokolt lenne a szóban forgó foglalkoztatási konstrukció atipikus jellegének jogszabályi szinten történő egyértelmű rendezése, hiszen ennek hiányában az iskolaszövetkezeten keresztül történő foglalkoztatás és a színlelt szerződéssel történő munkaerő kölcsönzés az OMMF és a Munkaügyi Bíróság gyakorlatában is rendre összemosódik (Mfv. II. 10. 340/2005 és Mfv. II. 10. 899/2005, vagy lásd még Mfv. II. 10. 158/2009/3).

 

Az ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG szövetkezeti törvény alkotmányellenességét kimondó 88/2010 (VI.2) AB határozata teljes terjedelmében itt olvasható: >>>

Vissza
2010. június 04. @ 10:28:25
Hozzászólások: 0

Új hozzászólás

* Név:

* Szöveg:

* Szó hitelesítés:
Hitelesítéseképpen írd be a képen látható karaktersort a szövegmezőbe.
(Figyelj a kis és nagybetűkre!)

image



* A csillaggal jelölt adatok kitöltése kötelező.
Munkaügyi segédlet
Sajtómegjelenések
Publikációk
Figyelemfelhívás

NAV ellenőrzési irányelvei (2011)

Részletek >>

 

Változik a FEOR jövőre (2011)

 

Részletek >>>

 

OMMF ellenőrzési irányelvei (2010)

Részletek >>>

 

APEH ellenőrzési irányelvei (2010)

külön kiemelve a foglalkoztatásra vonatkozó ellenőrzési területek

Részletek >>

 

Kapcsolat

BDO Magyarország HR Kft.
1103 Budapest, Kőér u. 2/A.
adószám: 14090358-4-42
telefon: 06-1-235-30-10
 
Máriás Attila
vezető munkaügyi tanácsadó
attila.marias@bdo.hu
 
Jamniczky Andrea
HR partner, ügyvezető
andrea.jamniczky@bdo.hu