Hírlevél
Visszahívást Kérek



Ajánlatot Kérek

Jelentkezés

Partnereink






A munkaügyi ellenőrzések 2012. évi irányelveiről - blogosan

Ritka manapság a jó vendéglátás! Ezt talán a munkaügyi hatóság is így véli, hiszen az idén, a kapacitása döntő többségét a visszatérő látogatásoknak szánja. A munkaügyi ellenőrzések 2012. évi irányelvei rögzítik, hogy a jogerőre emelkedett határozatok 80%-ánál történjen meg az utóellenőrzés. Ha korábban olyan „költségkímélő foglalkoztatási formákat” is kipróbáltunk, mint a bejelentés nélküli foglalkoztatás, vagy a papírformát nélkülöző munkaszerződés, akkor biztosan benéznek hozzánk. A gondot, csak az okozhatja számunkra, hogy itt nem a vendég fizet!

Ha már a „fizetés”-nél tartunk, érdemes kiemelni, hogy a munkaügyi hatóság 2012-ben kiemelten fogja vizsgálni a fizetéseket. A bejelentés és munkaszerződés nélküli foglalkoztatás mellett, a munkabérek védelmére vonatkozó jogszabályi garanciák ellenőrzése is cél az idei évben.


Tuti befutók

Tulajdonképpen bármilyen tevékenységet is folytassunk, számíthatunk a munkaügyi hatóság érdeklődésére, mivel céljuk egy átfogó reprezentatív adatgyűjtés valamennyi területen, különösen akkor, ha a közérdekű bejelentésekkel és panaszokkal leginkább érintett ágazatban működünk.

De hogy szűkítsük a kört, érdemes tudni, hogy a sor elején állunk, amennyiben a feldolgozóipar vagy a személy- és vagyonvédelem területén tevékenykedünk, ugyanis minden 10-ik ellenőrzés a tervek szerint az említett szektorokban várható.

Ami jár, az jár…

A búcsú mindig fájdalmas, de az idén a munkaügyi hatóság gondoskodhat arról, hogy különösképpen fájjon.  Ha kilépő munkavállalónktól esetleg úgy köszöntünk el, hogy nem került bele minden a tarisznyájába mi járhatunk rosszabbul. Érdemes ellenőrizni az útravalót abból a szempontból, hogy tartalmaz-e minden előírt kilépő igazolást, illetve, hogy az elszámolást a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően készítettük-e el.

 

Muhoray Beáta – Máriás Attila
BDO Magyarország
www.munkaugyiblog.hu

Vissza
2012. március 29. @ 10:58:37
Hozzászólások: 0

Új hozzászólás

* Név:

* Szöveg:

* Szó hitelesítés:
Hitelesítéseképpen írd be a képen látható karaktersort a szövegmezőbe.
(Figyelj a kis és nagybetűkre!)

image



* A csillaggal jelölt adatok kitöltése kötelező.
Munkaügyi segédlet
Sajtómegjelenések
Publikációk
Figyelemfelhívás

NAV ellenőrzési irányelvei (2011)

Részletek >>

 

Változik a FEOR jövőre (2011)

 

Részletek >>>

 

OMMF ellenőrzési irányelvei (2010)

Részletek >>>

 

APEH ellenőrzési irányelvei (2010)

külön kiemelve a foglalkoztatásra vonatkozó ellenőrzési területek

Részletek >>

 

Kapcsolat

BDO Magyarország HR Kft.
1103 Budapest, Kőér u. 2/A.
adószám: 14090358-4-42
telefon: 06-1-235-30-10
 
Máriás Attila
vezető munkaügyi tanácsadó
attila.marias@bdo.hu
 
Jamniczky Andrea
HR partner, ügyvezető
andrea.jamniczky@bdo.hu