Hírlevél
Visszahívást Kérek



Ajánlatot Kérek

Jelentkezés

Partnereink






Végtörlesztés adómentes munkáltatói támogatással

Benjamin Franklin mondta egyszer, hogy ezen a világon semmire sem mondhatjuk, hogy biztos, kivéve a halált és az adót. Pontosan erre való tekintettel, mindig félve közelítünk azokhoz a dolgokhoz, melyek adómentesen. Sietve hozzáteszem, jogosan teszünk így. Különösen igaz ez, olyan esetekben, amikor egy adómentes juttatás kapcsán joggal tartunk a nem rendeltetésszerű joggyakolás [adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 1.§ (7) bek.], vagy éppen az egyenlő bánásmód követelményének [egyenlő bánásmódról szóló 2003. évi CXXV. törvény] a megsértésétől, illetve attól, hogy egy juttatás vagy intézkedés kapcsán a későbbiek során ezzel szembesítenek bennünket.


 

Az Szja törvény I. számú mellékletének 2.8. pontja az alábbiakkal egészült ki a 2011. november 29-én kihirdetetteknek megfelelően:

„2.8. a munkáltató által munkavállalójának a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény 200/B . § (1) bekezdésében meghatározott végtörlesztéshez adott vissza nem térítendő támogatás 7 millió 500 ezer forintot meg nem haladó része, feltéve, hogy cj)_a munkáltató a támogatást - a követelés jogosultjának igazolása alapján - közvetlenül a követelés jogosultja részére utalja (vezeti) át;

b) - amennyiben a munkavállaló a végtörlesztést a munkáltatói támogatás nyújtását megelőzően teljesítette - a munkavállaló a végtörlesztésre vonatkozó, a pénzügyi intézmény által befogadott igénybejelentéssel, valamint a hitelfelvevő végtörlesztéshez kapcsolódó fizetési kötelezettségének teljesítését hitelt érdemlően igazoló dokumentummal (pl. banki átutalást igazoló bankszámlakivonat) igazolja a végtörlesztés megtörténtét, azzal, hogy ilyen esetben a támogatás utalása (átvezetése) közvetlenül a munkavállaló által megjelölt bankszámlára is történhet.

A juttatás 7 millió 500 ezer forintig mentes a személyi jövedelemadó, a szociális hozzájárulási adó és járulékfizetés alól, valamit a társasági adóban elismert költségnek minősül. A mentesség a 2011. szeptember 29. és 2012. február 28. közötti időszakban adott támogatásokra vonatkozik. Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy az adómentesség szempontjából jelentősége van annak, hogy a munkáltatónak a támogatást közvetlenül a hitelező részére kell átutalnia. Amennyiben a munkáltatói támogatást megelőzően a végtörlesztést már teljesítette a munkavállaló, akkor a végtörlesztéssel kapcsolatos, hitelintézet által befogadott igénybejelentés, valamint a végtörlesztéshez kapcsolódó fizetési kötelezettség teljesítését hitelt érdemlően igazoló dokumentummal (pl. az átutalásról szóló bankszámlakivonat) igazolni szükséges a végtörlesztés megtörténtét. Ebben az esetben a támogatás átutalása történhet  a munkavállaló által megjelölt számlaszámra.

A munkáltatónál a nyújtott támogatás számvitelileg személyi jellegű egyéb kifizetésként kerül elszámolásra.

A foglalkoztatóknak a lehető legkörültekintőbben kell eljárniuk egy-egy végtörlesztéshez kapcsolódó adómentes támogatást megelőzően, tekintettel arra, hogy a feltételek igazolása a későbbiek során vizsgálat tárgyát képezheti.


 

Vissza
2011. december 08. @ 13:06:46
Hozzászólások: 2

2011. december 13. @ 00:23:51

PP
(Vendég)

Kedves Attila!

Értelmező kérdésem lenne. Az a korlátozás, hogy február 28-ig ki meg kell adni a támogatást, az azt jelenti, hogy addig a napig meg kell történnie az átutalásnak vagy pedig addig kell dönteni a támogatásról

Köszönöm!

2011. december 15. @ 10:26:27

Marcsi
(Vendég)

Lesz valami ebből a lehetőségből? Mióta összeírták, hogy kinek mennyi a hitele, nem lehet hallani semmit és hamarosan lejár a végtörlesztés bejelentésének határideje.

A férjem MÁV alkalmazott, ők támogatják a munkavállalóikat, vagy nem?

 

Új hozzászólás

* Név:

* Szöveg:

* Szó hitelesítés:
Hitelesítéseképpen írd be a képen látható karaktersort a szövegmezőbe.
(Figyelj a kis és nagybetűkre!)

image



* A csillaggal jelölt adatok kitöltése kötelező.
Munkaügyi segédlet
Sajtómegjelenések
Publikációk
Figyelemfelhívás

NAV ellenőrzési irányelvei (2011)

Részletek >>

 

Változik a FEOR jövőre (2011)

 

Részletek >>>

 

OMMF ellenőrzési irányelvei (2010)

Részletek >>>

 

APEH ellenőrzési irányelvei (2010)

külön kiemelve a foglalkoztatásra vonatkozó ellenőrzési területek

Részletek >>

 

Kapcsolat

BDO Magyarország HR Kft.
1103 Budapest, Kőér u. 2/A.
adószám: 14090358-4-42
telefon: 06-1-235-30-10
 
Máriás Attila
vezető munkaügyi tanácsadó
attila.marias@bdo.hu
 
Jamniczky Andrea
HR partner, ügyvezető
andrea.jamniczky@bdo.hu