Hírlevél
Visszahívást Kérek



Ajánlatot Kérek

Jelentkezés

Partnereink






Hogyan kerül a krumpliföld mellé WIFI egység, avagy az egyszerűsített foglalkoztatás kritikája

Az egyszerűsített (értsd: bonyolított) foglalkoztatás munkajog történeti szempontból azon jogszabályok között lesz majd értékelve és számontartva, melyeket hosszabb ideig készítettek elő, mint amennyit végül hatályos jogszabályként megélt. Úgy gondolom, még maguk a jogszabály előkészítésében aktívan részt vevő kollégák sem gondolhatják komolyan, hogy az egyszerűsített foglalkoztatás valóban beváltja az olyan divatosan ideáltipikus elképzeléseket, mint a feketemunka visszaszorítása, vagy a gazdaság kifehérítése.


Az alapfelállás lényegében az volt, hogy sok a visszaélés a kiskönyvekkel kapcsolatosan és egyébként is költséges az AM könyvek gyártása. Ezen túlmenően az AM könyvek tárgyévet követő feldolgozása szintén időbe és pénzbe került, a feldolgozást végző közalkalmazottak leterheltségéről nem is beszélve.

 

Néhány alapelvárása azért volt mindenkinek az alkalmi foglalkoztatással kapcsolatosan, mondjuk arra senki nem számított, hogy a helyzet rosszabb lesz, mint volt.

 

Ilyen elvárás volt például, hogy csökkenjen a papír alapú adminisztráció. Ugye korábban sem volt annyira egyszerű a történet, hiszen orvosi alkalmassági vizsgálatra kellett küldeni a munkavállalót foglalkoztatást megelőzően, ki kellett váltatni a kiskönyet, abba a bejegyzéseket naponta meg kellett tenni, AM nyilvántartás, munkaidő nyilvántartás, bélyegek, havi lejelentés...tény, hogy ez sem fért bele 5 percbe, de tény, hogy jóval egyszerűbb volt mindenkinek az élete a mostanihoz képest.Ha mondjuk egy esküvőszervezéssel foglalkozó munkáltató a rendezvényen egyszerűsített foglalkoztatás keretében - szabályosan - szeretne fogalkoztatni 40 felszolgálót az vajon mennyi és milyen adminisztrációs terhet jelent a foglalkoztatónak. Nem keveset, az tény.

 

Az új szabályozással kapcsolatosan talán jogos elvárás lenne az is, hogy csökkenjen a be nem jelentett foglalkoztatás. Nyilvánvalóan nem fog csökkeni a szabálytalanul foglalkoztatott munkavállalók száma, hiszen a nyilvánvaló adminisztrációs terheken túl, a foglalkoztatás közterhei sem egyszerűsödtek.Tulajdonképpen ott tartunk, hogy a könyvelők egy része kerek perec megmondja az ügyfeleinek, hogy ő bizony nem fogja naponta ki be jelentgetni az alkalmi munkavállalókat, mert az nem kis munka és egyébként is...

 

A 2010. évi munkaügyi ellenőrzések statisztikáiból egyértelműen kiolvasható lesz, hogy azokon a területeken, ahol korábban AM könyveseket foglalkoztattak nőt a be nem jelentett munkavállalók száma. Ezen túlmenően várhatóan újra reneszánszát fogja élni a színlelt szerződéssel történő foglalkoztatás is. Itt nem csak és kifejezetten az eseti jellegű megbízási szerződésekre gondolok, hanem részmunkaidős bejelentés teljes munkaidős foglalkoztatás különböző formáira, munkaidőkerettel cizellált verzióra.

 

Az egyszerűsített foglalkoztatás elnevezés a jelenlegi törvénnyel együtt lényegében egy képzavar, és összességében az embernek olyan érzése van, mintha egy Rejtő regényben történne az egész. Ez utóbbit nem dícséretnek szántam, hiszen Antonius szavait idézve "temetni jöttem, nem dicsérni"

Vissza
2010. április 07. @ 19:04:28
Hozzászólások: 3

2010. május 02. @ 17:40:22

Hr szakértő
(Vendég)

Tisztelt Szerkesztő!

A fent leírtakkal teljesen egyetértek!

Az elmúlt időszakban számos rossz minőségű jogszabály látott napvilágot, és hagytak jóvá a honatyák. Az egyszerűsített foglalkoztatásra vonatkozó törvény sok esetben figyelmen kívül hagyja a gyakorlatot, azt hogy néha a munkaerő egy azonnal szükséges tényező lehet, mint példálul a pénteki ballagásokat követő másnap, május 1. Ezenkívül Magyarországon tradíciói vannak a napszámos munkának, gondolok itt a mezőgazdaságra, ahol a gazdák, illetve növénytermesztők a jogszabályi előírásokat nem fogják tudni értelmezni, hiszen az ellenőrzők sem tudnak mindig világos és egyértelmű válaszokat adni.

Hr. munkakörben dolgozó alkalmazottként sajnos azt kell, hogy leírjam, sem az APEH, sem az OMMF nem tud kielégítő válaszokat adni az új foglalkoztatásra vonatkozóan. 

Sőt a különböző hatóságok máshogyan értelmezik magát a jogszabályt is, nincs a minisztériumok között kommunikáció, az embernek néha olyan érzése van, mintha olyanok hoznának döntéseket, akik nem is a szakmába tartoznak.

Ebből is látszik, hogy hol tartunk a nyugathoz képest, mert például Angliában is van alkalmi munka, de ott megoldják munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül.  Legális megoldás, és a munkáltató is tesztelheti hosszabb ideig, hogy kit szeretne alkalmazni.

Remélem a törvény hatályon kívül helyezik.

2010. május 02. @ 17:46:57

M. Felügyelő
(Vendég)

Üdvözlöm az olvasokat!

Munkaügyi felügyelő vagyok, lassan tíz éve.

Maga a jogszabály részben már elérte a célját, a munkavállalók bejelentésre kerülnek, gyakorlatilag az ellenőrzött munkavállalók 90%-ánál ez tapasztalható.

Csak annyit szeretnék hozzászólni, hogy azonkívül, hogy a munkavállaló bejelentésre kerül, semmi, ismétlem semmilyen típusú előnye nem származik egyik félnek sem. Sőt az alkalmazás feltételei, mind munkáltatói oldalról, mind hatósági oldalról jóval bonyolultabb, mint például az AM könyves foglalkoztatás, vagy a sima munkaszerződéses foglalkoztatás.

Üdvözlettel!

2010. május 02. @ 17:47:59

M. Felügyelő
(Vendég)

Üdvözlöm az olvasokat!

Munkaügyi felügyelő vagyok, lassan tíz éve.

Maga a jogszabály részben már elérte a célját, a munkavállalók bejelentésre kerülnek, gyakorlatilag az ellenőrzött munkavállalók 90%-ánál ez tapasztalható.

Csak annyit szeretnék hozzászólni, hogy azonkívül, hogy a munkavállaló bejelentésre kerül, semmi, ismétlem semmilyen típusú előnye nem származik egyik félnek sem. Sőt az alkalmazás feltételei, mind munkáltatói oldalról, mind hatósági oldalról jóval bonyolultabb, mint például az AM könyves foglalkoztatás, vagy a sima munkaszerződéses foglalkoztatás.

Üdvözlettel!

Új hozzászólás

* Név:

* Szöveg:

* Szó hitelesítés:
Hitelesítéseképpen írd be a képen látható karaktersort a szövegmezőbe.
(Figyelj a kis és nagybetűkre!)

image



* A csillaggal jelölt adatok kitöltése kötelező.
Munkaügyi segédlet
Sajtómegjelenések
Publikációk
Figyelemfelhívás

NAV ellenőrzési irányelvei (2011)

Részletek >>

 

Változik a FEOR jövőre (2011)

 

Részletek >>>

 

OMMF ellenőrzési irányelvei (2010)

Részletek >>>

 

APEH ellenőrzési irányelvei (2010)

külön kiemelve a foglalkoztatásra vonatkozó ellenőrzési területek

Részletek >>

 

Kapcsolat

BDO Magyarország HR Kft.
1103 Budapest, Kőér u. 2/A.
adószám: 14090358-4-42
telefon: 06-1-235-30-10
 
Máriás Attila
vezető munkaügyi tanácsadó
attila.marias@bdo.hu
 
Jamniczky Andrea
HR partner, ügyvezető
andrea.jamniczky@bdo.hu