Hírlevél
Visszahívást Kérek



Ajánlatot Kérek

Jelentkezés

Partnereink






5 gyakorlati tudnivaló, az internet támogatással kapcsolatban

Nagy Zsolt, a BDO Magyarország cafeteria tanácsadója által írt és az augusztus havi BDO HR Hírlevélben megjelent cikk az internet hozzájárulás gyakorlati kérdéseivel foglalkozik. Manapság egyre nagyobb teret hódít az internet mindennapi életünkben. Már nem csak munkaeszközként tekintünk rá, hanem életünk részévé vált, hiszen ezen keresztül informálódunk a világ híreiről, bővítjük ismereteinket, tartjuk a kapcsolatot ismerőseinkkel, és nem utolsó sorban, a szórakozás és a kikapcsolódás egyik eszközeként is funkcionál. A munkáltatóknak lehetőségük van cafeteria rendszerük keretein belül támogatni munkavállalóik otthoni internet előfizetését.


1.    Az elszámolhatóság feltétele

Az internet támogatással kapcsolatos szabályokat az 1995. évi CXVII. a személyi jövedelemadóról szóló törvény 71§ 1. bekezdésének d) pontja tartalmazza, melynek db) bekezdése kimondja, hogy az elszámolhatóság feltétele a munkavállaló - vagy vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozó - nevére kiállított számla, vagy, hogy utalvány formájában biztosítsuk a juttatást. A Ptk 685. § b) pontja alapján közeli hozzátartozónak minősül a házastárs, a bejegyzett élettárs, az egyenes ágbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és neveltgyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér.

2.    Támogatási formák

A törvény több lehetőséget biztosít a támogatásra, ezzel is hozzájárulva ezen cafeteria elem népszerűségéhez. Az egyik lehetőség a számla alapján történő, utólagos elszámolás. Ebben az esetben a munkavállaló az általa választott formában egyenlíti ki az internet számláját, majd ezt követően a munkáltatónál meghatározott eljárás alapján, a juttató cég utólagosan téríti meg az internet használat díját. A másik lehetőség a támogatásra az utalvány formájában történő juttatás. A legnagyobb utalványgyártó cégek mindegyike rendelkezik ilyen utalvánnyal (az Edenred „TicketWeb internet”, míg a Sodexo „Sodexo INTERNET” néven forgalmazza az ilyen típusú utalványokat). Míg a Sodexo papír alapú formában biztosítja az utalványokat, addig az Edenred a munkavállaló e-mail címére, elektronikus formában küldi meg a felhasználáshoz szükséges információkat.

3.    A juttatás mértéke

Bár a törvény nem határoz meg maximum értékhatárt a juttatással kapcsolatban, azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül a támogatással kapcsolatos adózási terheket. Az internet támogatás a kedvezményes adózású elemek közé tartozik, így 19,04%-os adóterhet visel. Fontos azonban hangsúlyoznunk, hogy a kedvezményes adóteher 1995. évi CXVII. a személyi jövedelemadóról szóló törvény 71§ 1. bekezdésének d) pontjának megfelelően „legfeljebb havi 5000 forintot meg nem haladó összegben” érvényesíthető. Az 5.000 Ft-ot meghaladó támogatás után már 51,17% adót kell fizetnie a juttató cégnek. Maximális értékhatár tehát nincs, de a 19,04%-os adóteher csak 5.000 Ft-ig vehető figyelembe.

4.    Az elszámolható összeg

A támogatás számla alapján történő juttatása esetén, gyakran találkozhatunk olyan hibás esetekkel, amikor a juttató cég az internet szolgáltató által küldött számla végösszegét veszi alapul a támogatás megfizetésénél. Ez a gyakorlat hibás lehet, hiszen manapság a távközlési szolgáltató cégek komplett csomagokat biztosítanak az előfizetőik számára, melyről összevont számlát küldenek meg, az átláthatóság megkönnyítése végett. Ezek a számlák azonban tartalmazhatják a munkavállaló televízió, valamint vezetékes telefon előfizetési díját is, amit azonban a munkáltató nem téríthet meg internet támogatás címén.

5.    Utólagos elszámolás

Az utólagos formában, számla alapján történő elszámolás esetében, még egy fontos tényezőt kell figyelembe vennünk. A személyi jövedelemadóról szóló törvény 71§ 1. bekezdésének db) pontja szigorú korlátot szab a számlák időbeli elszámolhatóságának. Ennek megfelelően „legfeljebb három hónapon belül az említett számlával történő utólagos elszámolással” téríthetjük meg a munkavállaló internet használati díját. Bár a korlátozásból nem derül ki egyértelműen, hogy a számla kiállításától számított három hónapon belül, vagy a számla vonatkozási időszakához viszonyítva kell betartanunk ezen szabályt, mégsem hagyhatjuk figyelmen kívül amennyiben internet támogatást biztosítunk a munkavállalóknak cafeteria rendszerünk keretein belül.


Nagy Zsolt
HR menedzser, cafeteria tanácsadó
BDO Magyarország
Vissza
2011. augusztus 23. @ 17:47:08
Hozzászólások: 0

Új hozzászólás

* Név:

* Szöveg:

* Szó hitelesítés:
Hitelesítéseképpen írd be a képen látható karaktersort a szövegmezőbe.
(Figyelj a kis és nagybetűkre!)

image



* A csillaggal jelölt adatok kitöltése kötelező.
Munkaügyi segédlet
Sajtómegjelenések
Publikációk
Figyelemfelhívás

NAV ellenőrzési irányelvei (2011)

Részletek >>

 

Változik a FEOR jövőre (2011)

 

Részletek >>>

 

OMMF ellenőrzési irányelvei (2010)

Részletek >>>

 

APEH ellenőrzési irányelvei (2010)

külön kiemelve a foglalkoztatásra vonatkozó ellenőrzési területek

Részletek >>

 

Kapcsolat

BDO Magyarország HR Kft.
1103 Budapest, Kőér u. 2/A.
adószám: 14090358-4-42
telefon: 06-1-235-30-10
 
Máriás Attila
vezető munkaügyi tanácsadó
attila.marias@bdo.hu
 
Jamniczky Andrea
HR partner, ügyvezető
andrea.jamniczky@bdo.hu