Hírlevél
Visszahívást Kérek



Ajánlatot Kérek

Jelentkezés

Partnereink






5 dolog, ami hiányzik a Munka Törvénykönyvének új koncepciójából

Július végén a kormányzati portálra felkerült az új Munka Törvénykönyvének egy szakemberek által készített koncepciója. Én úgy látom, hogy legalább 5 területen kellene kiegészíteni a koncepciót, mely mind a munkáltatók, mind a munkavállalók érdekét szolgálnák.


#1 A munkaidő nyilvántartás szabályainak pontosítása végre történjen meg

A koncepció munkaidő nyilvántartásra vonatkozó kitétele azontúl, hogy a jelenlegi formájában pontatlan, még mindig nem tesz eleget annak a régi foglalkoztatói igénynek, hogy végre egy jogszabály rögzítse, hogy milyen szempontoknak kell, hogy megfeleljen a munkaidő nyilvántartás. Jelenleg a munkaügyi ellenőrzések olyan szempontokat követelnek meg a munkaidő nyilvántartásoktól, melyek jogszabályi alapja teljességgel hiányzik. Gondoljunk csak bele, az Mt. azt nem írja elő, hogy milyen jelenléti ívet vezessen a foglalkoztató, egyénit vagy csoportosat, hetit vagy havit, azt alá kell írni vagy sem, ugyanakkor tény, hogy az esetek többségében pont a munkaidő nyilvántartásokkal kapcsolatos hiányosságok miatt marasztalja el az OMMF a munkaadókat.

#2 A munkabér előleg szabályainak Mt.-ben történő rögzítése

Különösen aktuális a gazdasági válság kapcsán a munkabér előleg szabályainak rögzítése, melyet sem a jelenlegi törvény, sem a közzétett koncepció nem tartalmaz. A jelenlegi munkaügyi gyakorlatban a munkabér-előleg igénylésének, nyújtásának rendjét általában a kollektív szerződésben rendezik a munkáltatók. Általában ebben szabályozzák, hogy a próbaidő alatt nyújtható-e bérelőleg vagy sem, a munkaviszony megszűnése esetén a munkavállaló hogyan és milyen formában köteles megfizetni az előleget. Ugyanakkor a munkabér előleg nyújtásának nem feltétele a kollektív szerződés megléte, illetve a juttatás abban történő rendezése. Régi igény ezen szabályok egyértelműsítése, a Munka Törvénykönyvébe történő beemelése.

#3 Prémium, jutalom, bónusz szabályainak deklarálása is indokolt

Jelenleg a prémium, jutalom vagy a bónusz jogszabályban nem rendezett díjazásoknak minősülnek, holott igen gyakran kell ilyen jogcímen számfejteni díjazást a munkavállalók részére. Ehhez kapcsolódik azon javaslatunk, mely szerint ezen jogszabályban nem rendezett díjazásokat az új Törvénykönyvben rendezni kellene fogalom, eljárási kérdések, jogosultság szerint.

#4 Szabadság megváltásának lehetősége – szűk kört érintően, feltételekkel, de legyen lehetséges

Alapvetően a szabadságot természetben kell kiadni, azonban célszerű lenne lehetővé tenni, hogy azokban az esetekben, amikor a munkavállalók az évek során ki nem adott szabadsága egy deklarált irányszámot meghalad, valamelyik érintett fél kezdeményezhesse és a jogszabály ne büntesse azt, ha a szabadság megváltásra kerül.

Jelenleg erre nincs mód, a szabadságot megváltani csak a munkaviszony megszűnésekor lehet, a felhalmozódott szabadságokkal a foglalkoztatók legjobb szándékuk ellenére sem mindig tudnak mit kezdeni.

#5 Ismerje el az új munkajogi szabályozás a munkaviszony létesítését megelőzően kötött előszerződés intézményét


Mivel az alapvető koncepció az, hogy továbbra is kódexszerű munkajogi szabályozás legyen érvényben, mindenképpen olyan típusú teljességre kell törekedni, mely a jogbiztonságot is szolgálja. Ehhez kapcsolódik az előszerződések munkajogi érvényesítésének lehetősége is, mely néhány cégnél jelenleg is gyakorlat. Mindez megegyezik azzal a törekvéssel, mely szerint a Munka Törvénykönyve háttérjogszabálya a Polgári Törvénykönyv lenne.


Máriás Attila
munkaügyi szaktanácsadó
BDO Magyarország
Vissza
2011. augusztus 22. @ 15:20:37
Hozzászólások: 0

Új hozzászólás

* Név:

* Szöveg:

* Szó hitelesítés:
Hitelesítéseképpen írd be a képen látható karaktersort a szövegmezőbe.
(Figyelj a kis és nagybetűkre!)

image



* A csillaggal jelölt adatok kitöltése kötelező.
Munkaügyi segédlet
Sajtómegjelenések
Publikációk
Figyelemfelhívás

NAV ellenőrzési irányelvei (2011)

Részletek >>

 

Változik a FEOR jövőre (2011)

 

Részletek >>>

 

OMMF ellenőrzési irányelvei (2010)

Részletek >>>

 

APEH ellenőrzési irányelvei (2010)

külön kiemelve a foglalkoztatásra vonatkozó ellenőrzési területek

Részletek >>

 

Kapcsolat

BDO Magyarország HR Kft.
1103 Budapest, Kőér u. 2/A.
adószám: 14090358-4-42
telefon: 06-1-235-30-10
 
Máriás Attila
vezető munkaügyi tanácsadó
attila.marias@bdo.hu
 
Jamniczky Andrea
HR partner, ügyvezető
andrea.jamniczky@bdo.hu