Hírlevél
Visszahívást Kérek



Ajánlatot Kérek

Jelentkezés

Partnereink






"Gyorsaknak keze uralkodik; a rest pedig adófizető lesz" (Példabeszédek 19,15)

Mint az ismeretes 2010. január 1-től a korábbi években adómentesen adható béren kívüli juttatások jelentős része adókötelessé vált. Az utóbbi évek egyik legnépszerűbb ilyen béren kívüli juttatása a hideg étkezési utalvány volt, mely a megváltozott adójogszabályok értelmében az idén már 95,6%-al adózik. A gyakorlat az, hogy a munkáltatók az ilyen magas adózású elemek helyett, az alacsonyabb, 25%-al adózó elemeket részesítik előnyben. Ugyanakkor ezt nem teheti meg automatikusan minden munkáltató.


Miért nem teheti ezt meg automatikusan minden munkáltató?

Több cégnél – sajnos - olyan a szerződéskötési gyakorlat, hogy a munkavállaló kérésére, vagy annak kérésétől függetlenül a munkaszerződés elemévé tetszik, hogy a munkáltató a munkavállaló részére havi öt vagy hat ezer forint értékben hideg étkezési utalványt ad.

Fontos kiemelni, hogy amennyiben a felek valamely kérdésben megállapodnak és azt a munkaszerződés elemévé emelik, a kikötés a munkaszerződés olyan kötelezően teljesítendő tartalmává válik, mely a feleket köti. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a munkáltató 2010. január 1-jét követően is köteles a munkavállaló részére adni a szerződésben rögzített hideg étkezési utalvány, függetlenül attól, hogy annak adózása jövőre kedvezőtlenül alakul.

Módosíthatja-e ilyenkor egyoldalúan a munkavállaló munkaszerződését?

A munkaszerződés megkötésére és módosítására is csak és kizárólag a munkavállaló és a munkáltató közös megegyezésével kerülhet sor, leszámítva azokat a kötelező eseteket, melyeket a törvény kifejezetten rögzít.

Így kötelező a munkaszerződés módosítása, ha a munkavállalóunkaköre megváltozik. Ilyen eset lehet az, ha a munkavállaló a munkaviszony fennállása alatt megváltozott munkaképességűvé válik és a munkáltató köteles tovább foglalkoztatni az állapotának megfelelő munkakörbe. Az időközben bekövetkezett bérfejlesztésekre tekintettel szintén kötelező a munkaszerződés (személyi alapbér) módosítása azon munkavállaló tekintetében, aki sorkatonai vagy polgári szolgálat teljesítése, illetve a gyermek ápolása, gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság, továbbá a közeli hozzátartozó ápolására vagy gondozására biztosított fizetés nélküli szabadság megszűnését követően áll újra munkába. Ilyen esetekben, ha a munkáltatónál azonos munkakörrel és gyakorlattal rendelkező munkavállaló éppen nincs foglalkoztatva, akkor a munkáltatónál ténylegesen megvalósult átlagos, éves bérfejlesztés mértékét kell irányadónak tekinteni.

Vagyis egyoldalúan nem módosíthatja a munkáltató a munkavállaló munkaszerződésének hideg étkezési jegyekre vonatkozó részét, csak és kizárólag akkor, ha ehhez a munkavállaló hozzájárul. A munkaszerződés módosítására csak és kizárólag írásban kerülhet sor, hiszen az Mt. 6.§ (2) bekezdése kimondja, hogy az alaki kötöttség megsértésével tett jognyilatkozat érvénytelen lesz.

Vissza
2010. március 10. @ 16:30:45
Hozzászólások: 0

Új hozzászólás

* Név:

* Szöveg:

* Szó hitelesítés:
Hitelesítéseképpen írd be a képen látható karaktersort a szövegmezőbe.
(Figyelj a kis és nagybetűkre!)

image



* A csillaggal jelölt adatok kitöltése kötelező.
Munkaügyi segédlet
Sajtómegjelenések
Publikációk
Figyelemfelhívás

NAV ellenőrzési irányelvei (2011)

Részletek >>

 

Változik a FEOR jövőre (2011)

 

Részletek >>>

 

OMMF ellenőrzési irányelvei (2010)

Részletek >>>

 

APEH ellenőrzési irányelvei (2010)

külön kiemelve a foglalkoztatásra vonatkozó ellenőrzési területek

Részletek >>

 

Kapcsolat

BDO Magyarország HR Kft.
1103 Budapest, Kőér u. 2/A.
adószám: 14090358-4-42
telefon: 06-1-235-30-10
 
Máriás Attila
vezető munkaügyi tanácsadó
attila.marias@bdo.hu
 
Jamniczky Andrea
HR partner, ügyvezető
andrea.jamniczky@bdo.hu