Hírlevél
Visszahívást Kérek



Ajánlatot Kérek

Jelentkezés

Partnereink






 

A BDO Magyarország Bérszámfejtési üzeltágának szakértői elkészítették a jövő évi változásokról szóló összefoglalót. A "Bérszámfejtést érintő változások 2011" c. anyag regisztráció nélkül oldalunkról letölthető. A BDO Magyarország Könyvelő és Bérszámfejtő Kft. teljes körű bérszámfejtést, munkaügyi és TB ügyintézést, adóigazolások elkészítését, havi átutalási megbízások teljesítését, kimutatások és költség-tervezetek készítését, valamint társadalombiztosítási kifizetőhelyi teendők ellátását végzi.

 

Bérszámfejtést érintő változások 2011 letölthető itt >>>

 
 

A gazdasági környezet alakulását érintő kérdések többek között az infláció, a GDP alakulása, a munkanélküliség, valamint a külföldi tőkebeáramlás mértékének változásait érintették. A magyar cégek kulcs döntéshozói ezen a területen is kedvező várakozásokat fogalmaztak meg: mind a munkanélküliség, mind az infláció változásának tekintetében a legkedvezőbb, míg a GDP növekedését tekintve a második legkedvezőbb álláspontot képviselik a vizsgált régióban.

 
 

A hétvégén kilátogattam a Millenárison rendezett Segítő Vásár elnevezésű rendezvényre, melynek célja a Segítő Vásárlás logo bemutatásán túl a fogyatékkal kapcsolatos kérdések jobb megértése és a megváltozott munkaképesságű embertársaink által készített termékek bemutatása volt. A világon mintegy 650 millió fogyatékossággal élő ember él, ebből Magyarországon közel 600 ezren. A megváltozott munkaképességűek munkaerő-piaci reintegrációja érdekében az állam különböző ösztönző eszközöket biztosít, illetve alkalmaz, melyek jellemzően bértámogatások, pályázati források. Lényegében a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatási rehabilitációjának speciális eszköze a rehabilitációs hozzájárulás intézménye is, melyet a munkaadó köteles fizetni, ha az általa foglalkoztatottak átlagos statisztikai létszáma a 20 főt meghaladja és az általa foglalkoztatott megváltozott munkaképességű munkavállalók személyek létszáma nem éri el a létszám 5 százalékát. Ez utóbbit kötelező foglalkoztatási szintnek is nevezik.

 
 

Egykulcsos SZJA, extraadók, a környező államok adózása. Vajon versenyképes-e a magyar adórendszer a környező országok adózásának tükrében? Gerendy Zoltán a BDO Magyarország ügyvezető partnere a jövő évi adóváltozásokról beszélgetett Kántor Endrével a Milliók reggelire c. műsorban. 

 
 

Nemes János cafeteria tanácsadó kollégánk a BDO Magyarország legújabb HR hírlevelében a sportesemények látogatásának adómentességével, juttatásként történő alkalmazásával foglalkozik. A cikk rámutat arra, hogy a 2010. augusztus 10-én a Magyar Közlöny 129. számában kihirdetett 2010. évi LXXXIII. számú, a sporttal összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvény alapján az év hátralévő részében mindenképpen - és várhatóan a jövő évben is - lehetőségünk nyílik cafeteria rendszerünk egy új adómentes elemmel történő bővítésére. Mivel a törvénymódosítás viszonylag új keletű, számíthatunk rá, hogy a 2011-es tervezett személyi jövedelemadó változások nem érintik majd, így talán kalkulálhatunk vele 2011-es cafeteria rendszerünk esetén is.

 
 

Alkotmányellenes a 98%-os különadó. Sokan mondják, hogy igen, ez azért várható volt, Pataky Péter a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke egyenesen blamázsról beszél, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) már visszafogottabban fogalmaz, ők "örömmel és megnyugvással" vették tudomásul a döntést.

 
 

2010. október 21-én tartottuk a munkaidőkerettel kapcsolatos munkaügyi szemináriumunkat Budapesten, melyre szokásosan a Tartsay utcában lévő irodaház földszinti előadótermében került sor. Dr. Farkas Klára Nárcisz munkaügyi szakjogász a munkaidőkeret alkalmazását munkaügyi ellenőrzési szempontból mutatta be, figyelemmel a munkaidő nyilvántartásokkal kapcsolatos hatósági elvárásokra, ezt követően került sor a munkaidőkerettel kapcsolatos leggyakoribb 10 tévhit ismertetésére. A résztvevők visszajelzései, illetve az alkalmazással kapcsolatos kérdések mennyisége alapján úgy vélem jövőre is tartunk több munkaidőkerettel kapcsolatos szemináriumot.

 
 

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter T/1376. számon az Országgyűlés elé terjesztette a jövő évre vonatkozó béren kívüli juttatásokkal kapcsolatos kormányzati elképzeléseket, mely a többi módosítással együtt a következő 2-3 hét híreit, szakértő kommentárjait - minden bizonnyal - tematizálni fogja. A tervek szerint 2011-től az üdülési csekk, az üdülési szolgáltatás, az önkéntes pénztári támogatások, étkeztetés formájában juttatott bevétel (a meleg étkeztetés, illetőleg meleg és hideg étel vásárlására jogosító utalvány), a helyi utazási bérlet, az iskolakezdési támogatás, az internethasználat juttatása, és új elemként a megújulási kártya-számlára történő munkáltatói hozzájárulás kedvezményes adózású juttatásnak minősülhet.

 
 

2010. október 14-én megtartottuk az első vidéki munkaügyi szemináriumunkat Debrecenben, melynek a négycsillagos Hotel Lycium adott helyett. Dr. Waldmann Gábor munkaügyi szakjogász rövid munkajogi alapozást követően a munkaügyi iratszerkesztésről tartott előadást, mely az alkalmazandó munkaügyi dokumentumokat pontról pontra ismertette, kiemelve azok lehetséges gyakorlati buktatóit. Ilyen szemléletes példa volt az ittas cipész inas rendkívüli felmondásának esete is...

 
 

Elszámolási kérdések mindig vannak. Ráadásul ez egy olyan adónem, amit nagyon gyorsan vezettek be, hiszen azt lehet mondani, hogy a júliusi törvénykezés után gyakorlatilag két jó hónap eltelte után már bevallást kellett készíteni, illetve hát be is kellett fizetni. Szolnoki Béla az ATV-ben.

 

 
 

Tény, hogy tevekenységi körtől függően a céges költségek jelentős hányada kapcsolódik a munkaerő gazdálkodáshoz, azon belül is a hatályos munkaügyi szabályoknak megfelelő foglalkoztatáshoz. A jogszabalyok folyamatos figyelemmel kisérése nehéz feladat és ezek megsértese nagyon magas birságösszegekkel, a közbeszerzésből való kizárással, valamint a pályazati lehetőségek elvesztésével jár.

 
 

Csütörtök volt határideje a bankadó befizetésének. Tényleg dőlni fog a pénz az APEH-hez? A kormányzat idén 200 milliárd forint bevételt vár az új adóból. Gerendy Zoltán az ECHO TV-ben.


 
 

Mint az ismeretes az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség elnöki munkakörének betöltésére az új kormány pályázatot írt ki, mely kapcsán a meghallgatások lezárultak és döntés született. Papp István elnök menesztését követően 2009. decemberétől Dr. Dudás Katalin látta el megbízott elnökként a szervezet irányítását.  Bár való igaz, hogy  az Elnök Asszony elismert szakembernek minősül, azonban a kormány OMMF-el szembeni megváltozott elvárásai - a közlemények alapján - új vezető kinevezését igényelték. Az új elnök kinevezéséig a főfelügyelőséget a szervezeti és működési szabályzatnak megfelelően dr. Groszmann Mária munkavédelmi elnökhelyettes vezeti.

 
 

Az új parlament első intézkedései között a „szokásos salátatörvényben” módosítottak egy sor adótörvényt, illetve kapcsolódó eljárási szabályt. A 2010. évi XC. törvény a Magyar Közlöny 132. számában jelent meg. A módosítás szerint nem eredményez  adókötelezettséget a természetes személyek közötti háztartási munkára létesített jogviszony. Ilyen tevékenységek: a takarítás, főzés, vasalás, gyermekek felügyelete, házi tanítása, otthoni gondozás és ápolás, házvezetés, kertgondozás. Az adó és járulékmentességnek feltétele, hogy a fenti munka egyik félnek sem üzletszerű tevékenysége, azaz, - a háztartási alkalmazott nem lehet ilyen tevékenységet gyakorló egyéni vállalkozó, egyéni cég, vagy társas vállalkozás tagja és munkavállalója, - a háztartási alkalmazottat foglalkoztató mástól ezen szolgáltatás kapcsán nem részesülhet juttatásban és nem szolgálhatja a foglalkoztató vagy közeli hozzátartozója üzletszerű tevékenységét, illetve a foglalkoztató a foglalkoztatást megelőzően havonta eleget tesz bejelentési és regisztrációs díjfizetési kötelezettségének.

 
Munkaügyi segédlet
Sajtómegjelenések
Publikációk
Figyelemfelhívás

NAV ellenőrzési irányelvei (2011)

Részletek >>

 

Változik a FEOR jövőre (2011)

 

Részletek >>>

 

OMMF ellenőrzési irányelvei (2010)

Részletek >>>

 

APEH ellenőrzési irányelvei (2010)

külön kiemelve a foglalkoztatásra vonatkozó ellenőrzési területek

Részletek >>

 

Kapcsolat

BDO Magyarország HR Kft.
1103 Budapest, Kőér u. 2/A.
adószám: 14090358-4-42
telefon: 06-1-235-30-10
 
Máriás Attila
vezető munkaügyi tanácsadó
attila.marias@bdo.hu
 
Jamniczky Andrea
HR partner, ügyvezető
andrea.jamniczky@bdo.hu