Hírlevél
Visszahívást Kérek



Ajánlatot Kérek

Jelentkezés

Partnereink






 

Jelenleg 10 olyan napot tartunk számon munkaszüneti napként, melyek az egyetemes, illetve a magyar hitélet és történelem jeles napjai, mely napok száma a jelenleg folyamatban lévő két törvényjavaslat elfogadása esetén bővülni fog. Egy a tegnapi napon benyújtott képviselői önálló indítvány kifejti, hogy nagypéntek ünnepe az Európa önazonosságát jelentő keresztény kultúra alapvető egyik kiemelkedő napja, amit minden magát keresztény / keresztyén egyháznak valló közösség a legnagyobb ünnepei között tart számon.

 
 

2011. május 25-én a Milton és a BDO Magyarország közös szervezésében kerül megrendezésre a 10 LEGFONTOSABB IRAT, MELYET A MUNKAÜGYI FELÜGYELŐK ELLENŐRIZNEK c. rendezvény a Radisson Blu Béke Hotel**** -ben, melyen a BDO előadói mellett Dr. Handó Tünde, a Fővárosi Munkaügyi Bíróság elnöke is előadó lesz.

 
 

Megkaptuk véleményezésre a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvényt érintő változások tervezetét, melyek a gyakorlat szempontjából lényeges pontjai a következők.

 
 

Az OMMF országos banki célvizsgálata igencsak rossz reklámot csinált az elektronikus munkaidő nyilvántartásoknak, tudniillik a bankszektorban kiszabott munkaügyi bírságok nem elhanyagolható része a munkaidő nyilvántartások vezetési szabályainak megsértéséből adódott. Sajnos számos banknál nem vezetnek munkaidő nyilvántartást, csak távolléti nyilvántartást a kieső időkről, vagy éppen a szabadságokról, melyek alapján borítékolható volt a "végeredmény". Miért? Mert egy beléptetőrendszer az esetek többségében sok mindenre alkalmas, csak éppen a tényleges munkaidő nyilvántartására nem...

 
 

Általánosságban igaz, hogy a válság következtében ágazattól függetlenül a piac majdnem mindenütt átalakul. Az is közismert, hogy sajnálatos módon lecsökkent az új cégalapítások száma, s a legtöbb helyen nem bővül, hanem inkább szűkül a tevékenység, a cégek a vesztességeket igyekeznek minimalizálni, a felesleges kiadásokat szükség szerint lefaragni. Ugyanakkor a válságtól függetlenül is tény, hogy a céges költségek jelentős hányada kapcsolódik a munkaerő gazdálkodáshoz, azon belül is a szabályoknak megfelelő foglalkoztatáshoz. Pontosan ezért, a munkaerő gazdálkodás racionalizálása a kialakult helyzetben a vállalati hatékonyság javításának megkerülhetetlen területévé vált. A HR MBA témáról szóló soron következő előadásai 2011. május 13-án a Lions Gardenben kerülnek megtartásra. A foglalkoztatás racionalizálásának munkajogi eszközeiről szóló előadást a BDO Magyarország tanácsadói tartják.

 
 

Lehet. Egy a tegnapi napon előterjesztett képviselői indítvány szerint 2012. január 1-től bővülne a munkaszüneti napok köre augusztus 15-ével, Nagyboldogasszony ünnepével. A képviselői indítvány indoklása rámutat, hogy augusztus 15-e ősi magyar elnevezése Nagyboldogasszony. Szűz Mária mennybevételét ünnepli Európa- és világszerte hívők milliói, számos európai államban munkaszüneti nap . A kommunista diktatúra éveiben eltörölt ünnepet már Szent István király is megülte, ezen a napon ajánlotta Magyarországot a Sz űzanya oltalmába. Ezért nevezik Krisztus szülőanyját Magyarország égi pártfogójának, vagyis Patrona Hungariae-nek, Hazánkat pedig Regnum Marianum-nak. Államalapító királyunk 1038-ban e napon hunyt el. Az ünnep Magyarország történelmében, hagyományaiban, vallási életében betöltött szerepe miatt indokolt ismételten munkaszüneti nappá nyilvánítani - írja az indoklás.

 
 

Mint azt márciusi számunkban említettük, e havi hírlevelünkben az ExPat résznél a külföldiek magyarországi orvosi ellátásának lehetőségeiről számolunk be. A béren kívüli juttatások kényelmes felhasználása érdekében a munkáltatók többsége utalványok BDO Magyarország – Személyzeti és Munkaügyi Tanácsadás HR Hírlevél 2011. Április formájában biztosít különböző cafeteria elemeket munkavállalói számára. Az utalványok rendelése, tárolása, kiosztása és átvetetése a munkavállalókkal azonban gyakran túl nagy adminisztrációs terhet jelent. Csökkentheti-e az adminisztrációs terheket egy olyan az utalványokat helyettesíteni képes elektronikus fizetőeszköz, mint a cafeteria kártya?

 
 

A BDO a világ 5 legnagyobb könyvvizsgáló és professzionális tanácsadó hálózata, több mint 1100 irodával rendelkezik világszerte, a teljes árbevétel meghaladta a 3,170 millió eurot. A foglalkoztatottak száma világszerte több mint 46.000 ezer, a budapesti irodában közel 120 szakember dolgozik.

 
 

Mivel április 19. EMMA névnap, ezért a mai napon gondoltuk az Emmák köszöntése mellett, megemlékezünk az Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis - ismertebb nevén EMMA - rendszerről. A nevezetes nap okán gyűjtöttük össze azokat az információkat, melyek ma is aktuálisak.

 
 

A rendezett munkaügyi kapcsolatok általános és speciális követelményei, a munkaügyi ellenőrzések növekvő száma, a jogkövetkezmények szigorodása minden eddiginél jobban felértékelte a munkaerő gazdálkodás és az ehhez kapcsolódó törvényi előírások megfelelő alkalmazását. A munkaügyi átvilágítás hatékony eszköz lehet a munkaügyi ellenőrzésekre történő felkészülésen túl, a munkaügyi folyamatok optimalizálásában is. Erre való tekintettel gyűjtöttünk össze, hogy miért végeztesse el cége munkaügyi átvilágítását.

 
 

Tapasztalataink szerint a vállalatok nem fektetnek megfelelő hangsúlyt azokra az eszközeikre, melyek nem kézzel foghatóak, értékük nehezen behatárolható. Pedig segítségükkel, a vállalat könyveiben történő megfelelő megjelenítésükkel a tulajdonosok sokat nyerhetnek! Könnyebben juthatnak forráshoz, a greenfield beruházások befektetőkhöz, a menedzsment hatékony visszajelzést kaphat egy-egy termék, szolgáltatás piaci sikeréről és még sorolhatnánk azokat az előnyöket, amelyektől a vállalkozás elesik, ha nem szentel kellő figyelmet immateriális javainak értékére.

 
 

Ügyfeleinknél gyakran tapasztaljuk, hogy az utalvány formájában adott juttatásokkal összefüggésben keletkező átadás-átvételi ívek nem az adóhatóság elvárásainak megfelelően készülnek. Sajnos ez a későbbiek során problémát okozhat, erre való tekintettel szeretnénk néhány dologra felhívni a figyelmet.

 

Márciusi ExPat hírünkben az Európai Gazdasági Térségen (EGT) belül történő rövidebb távú utazásra vonatkozó biztosítási lehetőségeket mutatjuk be, melyek közül részletesebben kitérünk az Európai Egészségbiztosítási Kártya ismertetésére.

 
 

A foglalkoztatással kapcsolatos pénzügyi forrásokat két részre bontottuk: az Új Széchenyi Tervben kiírtakra, illetve az egyéb állami támogatásokra, mely utóbbiak többsége az illetékes munkaügyi központokon keresztül vehetők igénybe. Sok vállalkozás már azelőtt konkrét elképzelésekkel rendelkezik, mielőtt pályázati lehetőségeket venne igénybe, de ott „vérzik el”, hogy nem felel meg a KKV besorolásnak! A pályázatok böngészésekor érdemes elsőként azt megnézni, hogy az adott kiírás a pályázók mely körét, jogi formáját és méretét preferálja, hiszen többségében a mikro-, kis- és középvállalkozások élvezik az állam kegyeit.

 
 

2010. évi CXXII. törvény olvasztotta egybe az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal, valamint a Vám- és Pénzügyőrség szervezeteit, létrehozva a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt. A jogelődökhöz hűen a NAV is kiadta idén ellenőrzési irányelveit, amelyeket most munkaügyi szempontból veszünk górcső alá.

 
Munkaügyi segédlet
Sajtómegjelenések
Publikációk
Figyelemfelhívás

NAV ellenőrzési irányelvei (2011)

Részletek >>

 

Változik a FEOR jövőre (2011)

 

Részletek >>>

 

OMMF ellenőrzési irányelvei (2010)

Részletek >>>

 

APEH ellenőrzési irányelvei (2010)

külön kiemelve a foglalkoztatásra vonatkozó ellenőrzési területek

Részletek >>

 

Kapcsolat

BDO Magyarország HR Kft.
1103 Budapest, Kőér u. 2/A.
adószám: 14090358-4-42
telefon: 06-1-235-30-10
 
Máriás Attila
vezető munkaügyi tanácsadó
attila.marias@bdo.hu
 
Jamniczky Andrea
HR partner, ügyvezető
andrea.jamniczky@bdo.hu