Hírlevél
Visszahívást Kérek



Ajánlatot Kérek

Jelentkezés

Partnereink






 

Nagyon sok szó esik mostanában a munka és magánélet közötti egyensúlyról, meg aztán arról is, hogy ez az egyensúly sok esetben csak elméletben létezik, a gyakorlati megvalósítás már korántsem ilyen egyszerű. Valahol ezt a típusú egyensúlyt kívánja újra balanszba hozni a Családbarát Munkahely Pályázat, melyet megújúlt formában és újragondolt tartalommal az idei évben is meghirdetett a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális, Család- és Ifjúságügyért felelős Államtitkársága. A Családbarát munkahelyek kialakításának és fejlesztésének támogatása c. pályázati felhívás beadási határideje 2011. szeptember 15.

 
 

A mai napon felkerült a kormányzati portálra (www.kormany.hu) a Munka Törvénykönyve átfogó módosításának tervezete. Tény, hogy időszerű a jelenlegi Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény módosítása, hiszen számos szabályozási pont felett már jócskán eljárt az idő. Jómagam is több koncepciót láttam az elmúlt időszakban, mindben közös volt a jelenlegi kötött szabályozási rendszerrel szembeni liberalizáció igénye. A tárca a minél szélesebb körű társadalmi vita igényével tette közzé a tervezetet, melyet lehet véleményezni.

LETÖLTÉS itt >>>

 
 

Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban a mai napon megállapodtak a jövő évi minimálbér és garantált bérminimum összegéről. A megállapodás alapján 2011. január 1-től a kötelezően alkalmazandó minimum személyi alapbér 78.000,- Ft/hó, a garantált bérminimum 94.000,- Ft/hó. Mint az ismeretes 2006 óta a Munka Törvénykönyve és a kapcsolódó rendeletekben már szerepel a garantált bérminimum intézménye, melyet pestiesen szakmunkás minimálbérnek is neveznek. Ezt a magasabb összegű személyi alapbért kell - minimálisan - alkalmazni minden olyan esetben, ha a munkakör betöltése szakképzettséghez kötött.

 
 

A Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény (továbbiakban: Mt.) 72.§ (3) bekezdése határozza meg a fiatal munkavállaló fogalmát, mely szerint munkaviszony szempontjából fiatal munkavállaló az, aki tizennyolcadik életévét még nem töltötte be.

 
 

A kérdés, már csak azért is aktuális, mert a Nemzetgazdasági Minisztérium ez idáig nem tette közzé a munkaügyi ellenőrzésekre vonatkozó 2011. évi irányelveket, holott ennek határideje már jócskán lejárt. Mint az ismeretes, a munkaügyi ellenőrzésről szóló 1996. évi LXXV. törvény 2/A-a értelmében a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter minden évben köteles közzétenni munkaügyi ellenőrzések adott évre vonatkozó irányelveit.

 
 

A BDO Magyarország ExPatriate szolgáltatásaival segítséget nyújt ügyfelei számára külföldi munkatársaik fogadásában, hivatalos ügyeinek intézésében és otthonteremtésében. Ügyfeleink számára vállaljuk a hivatalos adminisztráció teljes körű intézését, segítve ezzel elkerülni a hosszas sorbaállást, a rejtett buktatókat. A külföldi munkavállaló és családja számára minden szükséges hátteret megteremtünk ahhoz, hogy az otthonában már megszokott kényelem és életvitel Magyarországon is biztosított legyen

 
 

A nemzetgazdasági miniszter, mint a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter a mai napig nem tett eleget a munkaügyi ellenőrzések irányelvei kapcsán a közzétételi kötelezettségének, mely több dologra vezethető vissza. Egyrészt az ellenőrzési irányelvek tervezetét a munkaügyi hatóság készíti el, és küldi meg minden évben a miniszter felé, mely vélhetően az idei évben is megtörtént, azonban vagy az abban foglaltak, vagy a munkaügyi változások gyenge kontúrjai miatt ezek mégsem voltak közzé tehetők. Másrészt már évek óta téma az adó és a munkaügyi hatóság integrációja. Ez a vámhivatal kapcsán gyorsan meg is történt. Lehet-e magyarázat egy a háttérben zajló integráció? Mostanra biztosra vehető, hogy igen.

 
 

Bár a sajtóban már régóta lehetett olvasni a személyi jövdelemadó változásokkal kapcsolatos bérkommandóról, azonban az eddigi virtuális bérkommandó, hamarosan valóság lehet. A mai napon benyújtott „az alacsony keresetű munkavállalók bérének emelését ösztönző egyes törvények módosításáról” elnevezésű törvényjavaslat új hatásköri szabályokat delegál a munkaügyi ellenőrzésekhez. Ezek a bruttó 300.000 Ft alatti munkabérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges munkabéremelés vizsgálatára vonatkoznának, amelyet a jövőben minden egyes munkaügyi ellenőrzés során, hivatalból le kell majd folytatni. Ha az ellenőrzés során megállapításra kerül, hogy nem történt meg a kompenzáció, akkor a hatóság határozatot hoz.

 
 

A BDO Magyarország Hotel és Ingatlan Szolgáltató Kft.-je a széles körű online marketing és értékesítési megoldásokat kínál a turisztikai szolgáltatóknak. A sikeres online jelenlét - legyen szó szállodáról, panzióról vagy egyéb turisztikai válalkozásról - stratégia kérdés. A vendégek, ügyfelek információikat az internet segítségével keresik és találják meg. A Web kusza szövevényében nem elég jelen lenni, ki kell emelkedni. Ehhez nyújt segítséget az online marketing és értékesítés végeláthatatlan eszköztára. Az online marketing és értékesítési eszközök közül nem elég csupán egyet-egyet alkalmazni. A jól alkalmazott webergonómia, keresőoptimalizálás, e-mail marketing és PPC kampány és a jól megválasztott értékesítési csatornák együttesen fejtik ki rendkívül jövedelmező hatásukat.

 
 

Partnerünk, a HVG Orac a napokban jelenteti meg a Munkajogi Kézikönyv ötödik, átdolgozott kiadását. A könyv szerkesztője és egyben társszerzője a Legfelsőbb Bíróság Munkaügyi Kollégiumának korábbi vezetője, egyetemi tanár. Társszerzői a Legfelsőbb Bíróság tanácselnök bírái, illetve egy elismert munkajogi ügyvéd. A Munkajogi kézikönyv 2002 óta töretlen népszerűségnek örvend. 2011 júniusában már az ötödik, átdolgozott kiadása jelenik meg. Alkotói koncepciója az, hogy a Munka Törvénykönyve rendelkezéseit és az azok tartalmát kibontó ítélkezési gyakorlatot rendszerezve, a kapcsolódásokat feltárva, lényegre törő és közérthető kommentár formájában mutassa be. A fontosabb kérdéseknél példák és a gyakorlatban kialakult, életszerű megoldások ismertetése segíti a felhasználók munkáját.

 

Azt szokták mondani, hogy két dolog van, amiről jó, ha az emberek nem tudják, hogyan készül: az egyik a kolbász a másik a törvény. Különösen igaz ez napjaink foglalkoztatással kapcsolatos jogszabályalkotására. A mai napon Dr. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az Országgyűlésnek benyújtotta azt a munkaügyi salátatörvény tervezetet, melyről a hírek az elmúlt hetekben szemelvényeket közöltek. Végigolvasva a beterjesztett javaslatot, meg kell állapítanunk tartalmaz új elemeket a korábban ismertekhez képest.


Tovább >
2011. június 03. @ 16:03:03
Hozzászólások: 5
 

Az elmúlt napokban több olyan telefont, emailt is kaptunk, melyben az ügyfelek arról érdeklődtek, hogy valóban életbe léptek-e az új munkaügyi változások. Minden egyes kérdésre az volt a válaszunk, hogy TERMÉSZETESEN NEM, HISZEN AKI KÖVETI A MUNKAÜGYI JOGSZABÁLYOKAT, NAGYON JÓL TUDJA, HOGY MÉG A PARLAMENT SEM TÁRGYALTA AZOKAT!

 

Városi legenda, hogy 2011. június 1-től életbe léptek volna az új munkaügyi szabályok...

 
 

Szabó Imola, a Recruitment üzletág tanácsadója a kiválasztás kapcsán érvényesülő diszkriminációs tendeciákról ír a BDO Magyarország legújabb HR hírlevelében. A munkaerő-kiválasztásnál összetett módon találkozhatunk a diszkriminációval, ezzel a világ minden pontján jelenlévő társadalmi problémával. A leendő munkaadó olykor túl markánsan határozza meg, hogy mit szeretne: milyen legyen a jelölt, legyen-e gyermeke, nő vagy éppen férfi legyen, és esetleg a korát tekintve is megszabja a határt. Ezeket a szűrőfeltételeket még az adott szakmákhoz tartozó előítéletek/prekoncepciók is felerősíthetik. De vajon hogyan végezheti jól a munkáját a tanácsadó anélkül, hogy diszkriminálna?

 
 

BDO Magyarország Könyvelő és Bérszámfejtő Kft. teljes körű bérszámfejtést, munkaügyi és TB ügyintézést, adóigazolások elkészítését, havi átutalási megbízások teljesítését, kimutatások és költség-tervezetek készítését, valamint társadalombiztosítási kifizetőhelyi teendők ellátását végzi.

 

A hírlevél letölthető itt >>>

 
Munkaügyi segédlet
Sajtómegjelenések
Publikációk
Figyelemfelhívás

NAV ellenőrzési irányelvei (2011)

Részletek >>

 

Változik a FEOR jövőre (2011)

 

Részletek >>>

 

OMMF ellenőrzési irányelvei (2010)

Részletek >>>

 

APEH ellenőrzési irányelvei (2010)

külön kiemelve a foglalkoztatásra vonatkozó ellenőrzési területek

Részletek >>

 

Kapcsolat

BDO Magyarország HR Kft.
1103 Budapest, Kőér u. 2/A.
adószám: 14090358-4-42
telefon: 06-1-235-30-10
 
Máriás Attila
vezető munkaügyi tanácsadó
attila.marias@bdo.hu
 
Jamniczky Andrea
HR partner, ügyvezető
andrea.jamniczky@bdo.hu