Hírlevél
Visszahívást Kérek



Ajánlatot Kérek

Jelentkezés

Partnereink






 

A napokban elfogadott adótörvényeknek köszönhetően az EMMA után újabb női névvel kell a munkaügyi gyakorlat szempontjából ismerkednünk, ugyanis jön az Erzsébet utalvány. Bár a dolog még kicsit homályos (értsd: a kormány rendelet határozza majd meg a részletszabályokat) az már biztosnak látszik, hogy a fogyasztásra kész élelmiszerek utalvány piacán az eddigi francia dominancia megdőlni látszik.

 
 

Annyira jól sikerült az új Munka Törvénykönyve, hogy az ILO 19 oldalas észrevételben emlékezett meg róla. Ide kattintva letölthető, tanulságos >>>

 

A munkaszüneti napok körüli munkarendről – az Mt.125.§ (5) bekezdése alapján - minden évben a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter dönt. 2011-ben március 16-a péntek áthelyezett pihenőnap lesz, melyet március 24-én szombaton kell ledolgozni, április 30-a hétfő áthelyezett pihenőnap lesz, melyet április 21-én, szombaton kell ledolgozni.Pihenőnap lesz október 22-e hétfő, melyet október 27-i szombaton kell ledolgozni. Ugyancsak pihenőnap lesz november 2 péntek, melyet november 10-én dolgozunk le. 2012-ben december 24-i hétfő az utolsó áthelyezett pihenőnap, melyet előre december 15-én fogunk ledolgozni. Ez alapján - elsőként - készítettük el és tettük közzé a 2012 évi munkaidő naptárat, melyet reményeink szerint haszonnal forgat majd minden olyan foglalkoztató, ahol a munkavállalók foglalkoztatása munkaidőkeretben történik.

 

2012. ÉVI MUNKAIDŐ NAPTÁR LETÖLTÉSE itt >>>


Tovább >
2011. november 24. @ 16:34:10
Hozzászólások: 2
 

Napjainkban egyre több cég alkalmazza a munkaidőkeretet a költségek csökkentése érdekében, de sokan nincsenek tisztában a bonyolult előírásokkal. A munkaidőkeretben történő foglalkoztatás a legtöbb munkáltatónak előnyös, mivel ezzel minimálisra redukálható a rendkívüli munka után fizetendő bér, és a munkaidő beosztása is rugalmas. A munkaidőkeret alkalmazása egyre elterjedtebb, azonban erre a foglalkoztatási formára speciális előírások vonatkoznak, melyeket sok munkáltató nem ismer. Szakmai programunkon megoldást kap cégspecifikus problémáira és kérdései is megválaszolásra kerülnek szakértőnk segítségével. Ha Ön már bevezette a munkaidőkeretet, és alkalmazása során találkozik olyan kérdésekkel, melyekre nincs meg a válasza, akkor Önnek is hasznos a széleskörű tájékoztatást nyújtó szakmai előadásunk; egy olyan workshop, mely a jövőben bekövetkező apró problémákra már előre felkészít. Ha még nem vezette be a munkaidőkeretet, de tervezi, akkor miért ne kezdené professzionális szinten, ezzel is megkönnyítve munkáját a jövőben.


TOVÁBBI INFO ÉS JELENTKEZÉS itt >>>

 
 

A Joint Venture Szövetség (JVSZ) Vállalati tervezés 2012! címet viselő szakmai konferencia sorozatának második előadására 2011. szeptember 28-án kerül sor, a Budapest Mercure Buda Hotelben.

TOVÁBBI INFO ÉS JELENTKEZÉS itt >>>

 
 

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden közölte: az NGM a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsnak (NGTT) a minimálbér 92.000 forintra, valamint a garantált bérminimum 108.000 forintra emelését javasolja, emellett a versenyszférára vonatkozóan 5 százalékos béremelési ajánlást tesz. Azt nem szabad elfeljteni, hogy 92.000 Ft-os minimálbérrel együtt drasztikus szűkíteni akarja a kormány azoknak a munkaköröknek a sorát, amelyek ellátása a jogszabály által szakképzettséghez kötött. Valljuk meg, ez valahol időszerű is, hiszen jelenleg ott tartunk egy mezőgazdasági traktoros munkakör betöltése is szakképzettséghez kötött, vagyis jár a garantált bérminimum.

 
 

A BDO Comment a BDO Magyarország hivatalos blogja. Egy hely, ahol nem önjelölt megmondóemberek, hanem valódi szakértők mondják el véleményüket a piaci hírekről, trendekről és változásokról. Legyen szó a pénzügyekről, az adóról, a HR-ről, a vállalati biztonságról, vagy akár a szállodaiparról, a világ egyik legnagyobb könyvvizsgáló és tanácsadó hálózatának szakemberei megmondják, mi is történik valójában. A mellébeszélésnek lőttek.

http://bdocomment.blog.hu/

 
 

A korábbiakhoz képest talán egy hajszálnyival tényleg jobban hallatják hangjukat a szakszervezetek, bár - személyes álláspontom szerint - ez még nagyon nagyon távol van az érdekvédelemtől, azonban figyelemreméltónak találtam néhány kommunikációs újítást. Itt van mindjárt egy yotube video, amit a Munka Törvénykönyvének új koncepciója ihletett, aztán a szakszervezetek levelet írtak az ILO főigazgatójának és elkészítették 70 oldalas szakértői véleményüket (itt olvasható).

 
 

2011. szeptember 15-én Soltvadkerten kerül megrendezésre a szüreti munkaügyi ellenőrzésekre felkészítő szeminárium, melyen Csomor Fanni és Kovács György munkaügyi tanácsadók mellett a BDO színeiben jómagam is előadást tartok. Kovács György (aki korábban szintén munkaügyi felügyelőként dolgozott) a szüreti munkaügyi ellenőrzések gyakorlatáról, Csomor Fanni a külföldiek foglalkoztatási lehetőségeiről, Zádori Jácint az egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatosan fog előadást tartani.

TOVÁBBI INFO ÉS JELENTKEZÉS itt >>>

 
 

Nagy Zsolt, a BDO Magyarország cafeteria tanácsadója által írt és az augusztus havi BDO HR Hírlevélben megjelent cikk az internet hozzájárulás gyakorlati kérdéseivel foglalkozik. Manapság egyre nagyobb teret hódít az internet mindennapi életünkben. Már nem csak munkaeszközként tekintünk rá, hanem életünk részévé vált, hiszen ezen keresztül informálódunk a világ híreiről, bővítjük ismereteinket, tartjuk a kapcsolatot ismerőseinkkel, és nem utolsó sorban, a szórakozás és a kikapcsolódás egyik eszközeként is funkcionál. A munkáltatóknak lehetőségük van cafeteria rendszerük keretein belül támogatni munkavállalóik otthoni internet előfizetését.

 
 

Július végén a kormányzati portálra felkerült az új Munka Törvénykönyvének egy szakemberek által készített koncepciója. Én úgy látom, hogy legalább 5 területen kellene kiegészíteni a koncepciót, mely mind a munkáltatók, mind a munkavállalók érdekét szolgálnák.

 
 

A Széll Kálmán tervben kitűzött célok és azok elérését szolgáló intézkedések érdekében a Kormány számos területen törvény változásokat hajtott végre. Az alábbiakban a köznyelven „munkaügyi salátatörvénynek” nevezett az egyes munkaügyi tárgyú és más kapcsolódó törvények jogharmonizációs célú módosításáról szóló 2011. évi CV. törvényben megfogalmazott általunk legfontosabbnak tartott változásokat az alábbi 10 pontban foglaltuk össze.

LETÖLTÉS itt >>>

 
 

Már többször írtunk, nyilatkoztunk róla, hogy az egyszerűsített foglalkoztatás keretében munkát végzők bejelentését a munkaügyi ellenőrzések során mennyire nem egyszerű ellenőrizni. A munkaszerződéses munkavállalók jogviszonyának kontrollja a gyakorlatban nem okoz különösebb gondot a munkaügyi felügyelőknek, hiszen hozzáférnek ahhoz az állami munkaügyi adatbázishoz, amelyben a bejelentések ellenőrizhetők. Emellett a helyszíni ellenőrzések során is egyértelműen bizonyítható, hogy készült-e írásos munkaszerződés, vagy sem. Az elmúlt egy évben az egyszerűsített foglalkoztatás keretében történő jogviszony bejelentéseket a munkaügyi felügyelők már nem tudták ilyen könnyen ellenőrizni. Korábban nem volt a munkaügyi felügyelők által hozzáférhető kiépített rendszer, ezért a munkaügyi felügyelőségnek minden egyes helyszíni ellenőrzést követően belföldi jogsegély keretében – hivatalos formában – kellett adatot kérnie az NAV-tól , hogy az ellenőrzött foglalkoztató vajon eleget tett-e bejelentési kötelezettségének. Jelentem ennek vége, utolértük Albániát, az egyszerűsített módon foglalkoztatottak NAV bejelentéseit az OMMF munkaügyi felügyelői is le tudják kérdezni.

 
 

Az a helyzet, hogy az egyik szemem sír, a másik meg nevet, amikor ilyen híreket olvasok. Már több mint két éve, hogy elhagytam a munkaügyi felügyelőség kötelékét, és már akkor elő volt írva minden felügyelőnek, hogy az adott évben hány feketét - értsd feketemunkást, olyat akinek se szerződése, se bejelentése - kell "fogni". Akkortájt kimondva, kimondatlanul ez olyan 200 körül volt éves szinten.

 
Munkaügyi segédlet
Sajtómegjelenések
Publikációk
Figyelemfelhívás

NAV ellenőrzési irányelvei (2011)

Részletek >>

 

Változik a FEOR jövőre (2011)

 

Részletek >>>

 

OMMF ellenőrzési irányelvei (2010)

Részletek >>>

 

APEH ellenőrzési irányelvei (2010)

külön kiemelve a foglalkoztatásra vonatkozó ellenőrzési területek

Részletek >>

 

Kapcsolat

BDO Magyarország HR Kft.
1103 Budapest, Kőér u. 2/A.
adószám: 14090358-4-42
telefon: 06-1-235-30-10
 
Máriás Attila
vezető munkaügyi tanácsadó
attila.marias@bdo.hu
 
Jamniczky Andrea
HR partner, ügyvezető
andrea.jamniczky@bdo.hu