Hírlevél
Visszahívást Kérek



Ajánlatot Kérek

Jelentkezés

Partnereink






 

Ismerje meg a 2012. január 1-től életbe lépett bérszámfejtést érintő változásokat a BDO Magyarország Könyvelés és Bérszámfejtés üzletágának januári hírleveléből.

 

LETÖLTÉS ITT >>>

 
 

Ahogy azt már megszokhattuk év elejével a foglalkoztatáshoz kapcsolódó jogszabályok menetrendszerűen változnak, és ez nincs másképp 2012-ben sem. A BDO Magyarország HR hírlevelében Nagy Zsolt cafeteria tanácsadó kollégámmal azokat a fontosabb munkaügyi és cafeteria változásokat gyűjtöttük össze, melyek 2012. január 1-jével hatályba léptek. Töltse le hírlevelünket és tájékozódjon a változásokról. Ha kérdése van, keresen bennünket bizalommal.

 

LETÖLTÉS ITT >>>

 
 

A Milton Kft. szervezésében kerül megrendezésre az új Munka Törvénykönyvéről és a kapcsolódó teendőkről szóló holnapi konferencia, melyen mi is részt veszünk.

 

TOVÁBBI INFO itt >>>

 
 

2012. január 1-től változott a munkaügyi ellenőrzésről szóló 1996. évi LXXV. törvény, melynek értelmében a munkaügyi ellenőrzések során még bejelentés alapján sem vizsgálható

  • az egyenlő bánásmód követelményének megtartása
  • a munkanélküli ellátások melletti foglalkoztatás feltételeire vonatkozó szabályok érvényesülése
  • a szakszervezet szervezését biztosító munkáltatói kötelezettségek megtartása
  • a szakszervezeti tisztséget viselő munkavállalók és velük egy tekintet alá esők munkajogi védelmére vonatkozó szabályok munkáltatói megtartása
  • a szakszervezet által kifogásolt intézkedésekkel összefüggő munkáltatói kötelességek végrehajtására vonatkozó szabályok megtartása.


2012. január 1-től a munkaügyi ellenőrzés – hivatalból – minden alkalommal ki kell, hogy terjedjen a bruttó 300 000 forint alatti munkabérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges munkabéremelés – kormányrendeletben meghatározott – elvárt mértékének vizsgálatára.

 
 

Pénteken kihirdetésre került az új Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény, melynek gyakorlatban történő alkalmazása mind munkavállalói, mind munkáltatói oldalon okoz még fejtörést sokunk számára. A júliustól érvényes megváltozott munkajogi szabályok között segít eligazodni partnerünk, a HVG ORAC "Az új Munka Törvénykönyvének magyarázata" c. könyve, melyet a jogszabály előkészítésében részt vevő szakemberek jegyeznek. A könyv tekinthető a korábbi Munkajogi kézikönyv folytatásának, mely 2002 óta töretlen népszerűségnek örvendet és összesen öt kiadást élt meg.

 

TOVÁBBI INFO itt >>>

 
 

2012. január 6-án, a Magyar Közlöny 2. számában kihirdetésre került az Országgyűlés által még decemberben elfogadott új Munka Törvénykönyve, mely a 2012. évi I. törvény. A törvény 2012. július 1-én lép hatályba, a törvényhez kapcsolódó módosító és átmeneti rendelkezésekről külön törvény rendelkezik majd.

 

A MAGYAR KÖZLÖNY 2. SZÁMA ITT >>>

 
 

A 44/2011. (XII.16.) NGM rendelet értelmében az EU Kék kártyával foglalkoztatott harmadik országbeli állampolgár részére munkadíj nem lehet kevesebb, mint a tárgyévet megelőző második év – a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett – nemzetgazdasági havi bruttó átlagkeresetének másfélszerese. A rendelet mellékletében meghatározott egészségügyi munkakörökben (pld. általános orvos, szakorvos, gyógyszerész, ápoló, stb.) meghatározott munkadíj mértéke nem lehet kevesebb, mint a tárgyévet megelőző második év – a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett – nemzetgazdasági havi bruttó átlagkeresetének 1,2-szerese.

A foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter az (1) bekezdésben meghatározott legkisebb munkadíj mértékére vonatkozó adatot a tárgyévet megelőző október 31-éig az általa vezetett minisztérium hivatalos lapjában teszi közzé, mely 2012-ben 303 900 forint, míg a Rendelet mellékletében felsorolt egészségügyi munkakörök  tekintetében 243 120 forint.

A rendelet 2011. december 16-tól hatályos.

 
 

A tegnap megjelent Magyar Közlönyben (161.szám) került kihirdetésre a Nemzeti Munkaügyi Hivatalról szóló 323/2011 (XII.28) Kormányrendelet. Az új Hivatal foglalkoztatáspolitikai, munkavédelmi, munkaügyi, szak és felnőttképzési feladatokat lát el. A megyei Kormányhivatalok Munkaügyi Szakigazgatási Szerveinek Munkaügyi Felügyelőségei által hozott határozatokat II. fokon a Nemzeti Munkaügyi Hatóság munkavédelmi és igazgatósága bírálja majd el.

 
 

 
 

A Magyar Közlöny 157. számában kihirdetésre került a 298/2011. (XII. 22.) Kormányrendelet a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról. Jövőre a minimálbér havibér alkalmazása esetén 93000 Ft, hetibér alkalmazása esetén 21400 Ft, napibér alkalmazása esetén 4280 Ft, órabér alkalmazása esetén 535 Ft. A középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkavállaló garantált bérminimuma 2012. január 1-től havibér alkalmazása esetén 108000 Ft, hetibér alkalmazása esetén 24820 Ft, napibér alkalmazása esetén 4970 Ft, órabér alkalmazása esetén 621 Ft.

 

KORMÁNYRENDELET SZÖVEGE ITT >>>

 
 

A BDO Magyarország decemberi Adóhírlevele a főbb adótörvényeket érintő 2012-es változásokról értekezik.

 

A HÍRLEVÉL LETÖLTHETŐ ITT >>>

 
 

Benjamin Franklin mondta egyszer, hogy ezen a világon semmire sem mondhatjuk, hogy biztos, kivéve a halált és az adót. Pontosan erre való tekintettel, mindig félve közelítünk azokhoz a dolgokhoz, melyek adómentesen. Sietve hozzáteszem, jogosan teszünk így. Különösen igaz ez, olyan esetekben, amikor egy adómentes juttatás kapcsán joggal tartunk a nem rendeltetésszerű joggyakolás [adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 1.§ (7) bek.], vagy éppen az egyenlő bánásmód követelményének [egyenlő bánásmódról szóló 2003. évi CXXV. törvény] a megsértésétől, illetve attól, hogy egy juttatás vagy intézkedés kapcsán a későbbiek során ezzel szembesítenek bennünket.

 
 

Az történt, hogy a 2011. december 1-i Magyar Közlönyben megjelent a 1413/2011. (XII.1) Kormány határozat. Ebben került deklarálásra, hogy a foglalkoztatáspolitikai szervezetrendszer egyszerűsítése és a hatékonyság fokozása érdekében összevonják az NSZFI-t meg az OMMF-t,  és beolvasztják a Foglalkoztatási Hivatalba 2012. január 1-el. Természetesen a beolvadással új hivatal jön létre, melyhez új név, logo fog kapcsolódni. Az összeolvadás az OMMF létszámát érinti a leginkább, itt 108 fős leépítést tervezett be a Kormány, melyet várhatóan már a héten elkezdenek végrehajtani.

 
 

2011. november 23. napjával immár második alkalommal rendezte meg a Szegedi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karának Szociális és Munkajogi Tanszéke a Munkaügyi Tudományos Vetélkedőt, melynek a BDO Magyarország is támogatója volt. A rendezvényen közel félszáz Munkaügyi Kapcsolatok szakon tanuló fiatal szakember vett részt, ahol a szakmai feladatok mellett a kreativitást is értékelte a zsűri. A verseny abszolút győztese a TRI-ÁSZ-OK csapata volt, nekik innen gratulálunk még1X!

 
Munkaügyi segédlet
Sajtómegjelenések
Publikációk
Figyelemfelhívás

NAV ellenőrzési irányelvei (2011)

Részletek >>

 

Változik a FEOR jövőre (2011)

 

Részletek >>>

 

OMMF ellenőrzési irányelvei (2010)

Részletek >>>

 

APEH ellenőrzési irányelvei (2010)

külön kiemelve a foglalkoztatásra vonatkozó ellenőrzési területek

Részletek >>

 

Kapcsolat

BDO Magyarország HR Kft.
1103 Budapest, Kőér u. 2/A.
adószám: 14090358-4-42
telefon: 06-1-235-30-10
 
Máriás Attila
vezető munkaügyi tanácsadó
attila.marias@bdo.hu
 
Jamniczky Andrea
HR partner, ügyvezető
andrea.jamniczky@bdo.hu